Probleme provocate de imigranţii români în California

Realizator: Imigranţii români provoacă probleme în California. Americanii susţin că refugiaţii de etnie romă nu cunosc limba engleză, sunt gălăgioşi şi nu respectă regulile oraşului. Revoltaţi din cauza comportamentului lor localnicii au mers la primărie pentru a găsi o soluţie. 600 de persoane au semnat o petiţie prin care cer expulzarea lor.

Reporter: În urmă cu două luni, un grup format din aproximativ 40 de persoane, a fost repartizat printr-un program federal de relocare a azilanţilor politici în apropiere de oraşul Pittsburgh. Localnicii sunt înfuriaţi însă de comportamentul cetăţenilor de etnie romă.
Am plecat din ţara noastră nu pentru că suntem săraci, am plecat din cauza rasismului şi căutăm azil politic – a povestit unul dintre imigranţi. Localnicii din Pennsylvania se plâng că imigranţii îşi fac nevoile în public şi aruncă gunoaie direct în stradă. Ei spun că imigranţii români nu se pot adapta modului de viaţă din oraş.

„Suntem o comunitate cosmopolită. Noi suntem foarte deschişi, însă ei nu se pot conforma regulilor. Înţelegem că sunt imigranţi, dar şi bunicii noştri au fost şi nu s-au comportat aşa. Strămoşii noştri nu au provocat distrugeri pe unde au trecut” – s-a plâns o localnică, citată de „gazete.com”. Cei din Pennsylvania recunosc însă că nu au existat probleme grave de genul violenţei sau agresiunilor. Puţini imigranţi din România au avut probleme cu legea şi majoritatea îşi plătesc taxele. Cu toate acestea, localnicii au luat măsuri ca să-i vadă plecaţi mai repede: au iniţiat o petiţie semnată până acum pe deste 600 de persoane./lazard/pvelisar

B 1 TV – 15 iulie