Proiecte importante în cooperarea româno-chineză

Realizator: Energia, infrastructura şi agricultura sunt domeniile prioritare în care autorităţile chineze sunt interesate să investească în ţara noastră. De altfel, un comitet interministerial România-China, care va fi înfiinţat în curând, urmează să analizeze proiectele de colaborare bilaterală. Aceste oportunităţi de investiţii au fost discutate ieri, la Bucureşti, la o reuniune politică organizată de PSD.

Reporter: Alina Stănuţă – În mod cert, China este o putere economică mondială care trebuie respectată, iar dezvoltarea acestei ţări a influenţat semnificativ dinamica economică mondială din ultimele două decenii – spunea preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. În cee ce priveşte cooperarea bilaterală România-China, Liviu Dragnea declara că domeniile de interes major pentru cooperarea româno-chineză sunt reprezentate de domenii precum energia, infrastructura şi agricultura.

Liviu Dragnea: Este vorba de proiectul mare, şi anume reactorul 3 şi 4 de la Cernavodă, despre termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, o hidrocentrală pe Dunăre, două poduri pe Dunăre. S-a discutat despre reluarea cursei Bucureşti-Beijing, despre organizarea mult mai bună a exporturilor de produse alimentare, şi nu numai, către China, care sunt foarte interesaţi de investiţii serioase în infrastructură, cale ferată de mare viteză, autostrăzi.

Reporter: Membrul Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Liu Yunshan, spunea că ţara sa intenţionează să dezvolte noi platforme de comunicare şi colaborare cu ţările din Europa Centrală şi de Est. El a pledat pentru cooperrarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, cu beneficii reciproce pentru prosperitate şi dezvoltare: „Schimburile dintre cele două părţi au ajus la 58,6 miliarde de dolari în 2016. În prezent, companiile chineze au investit peste 5 miliarde de dolari în ţările ECE şi investiţiile ţărilor ECE în China au crescut şi depăşesc 1,2 miliarde de dolari. Rezultate pozitive s-au atins în cooperarea dintre cele două părţi în comerţ, finanţe, agricultură, energie, infrastructură ş.a.m.d. Ar trebui să accelerăm punerea în aplicare a proiectelor asupra cărora am agreat şi trebuie să planificăm noi proiecte de cooperare”.
Evenimentul de la Palatul Parlamentului a reunit peste 300 de participanţi din China şi ţările Europei Centrale şi de Est, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiilor locale./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie