Medicii au găsit 27 de lentile de contact în ochiul unei paciente

În timpul unei banale operaţii de cataractă, efectuată în luna noiembrie a anului trecut, la Spitalul Solihull, în apropierea oraşului britanic Birmingham, o echipă de chirurgi oftalmologi a descoperit că pacienta, în vârstă de 67 de ani, avea într-un ochi nu mai puţin de 27 de lentile de contact, au raportat medicii în British Medical Journal din 5 iulie 2017. Mai întâi medicii au reperat 17 lentile care, lipite între ele, formau un corp străin albăstrui. Apoi, ei au localizat alte zece lentile în timpul intervenției chirurgicale. Sexagenara nu şi-a dat seama de nimic.
„Era o masă atât de mare. Toate lentilele erau lipite între ele. Am fost stupefiaţi când am văzut că pacienta nu simţea acest corp străin în ochi, care, cu siguranţă, i-a provocat multe iritaţii”, a declarat chirurgul Rupal Morjaria într-un interviu pentru „Optometry Today”.
Chirurgul Rupal Morjaria a profitat de mediatizarea acestui incredibil caz pentru a reaminti că este imperios necesar ca persoanele care poartă lentile de contact să fie monitorizate în mod regulat de către un specialist.
„Astăzi, când este din ce în ce mai uşor să comanzi lentile online, pacienţii sunt mult mai indolenţi cu privire la vizitele de monitorizare. Lentilele de contact sunt utilizate în mod constant, dar, dacă monitorizarea nu este adecvată, vom vedea că multe persoane vor contracta infecții oculare severe, care vor putea duce chiar la pierderea vederii”, a mai precizat Rupal Morjaria./rcostea/vdraguta

www.lefigaro.fr – 18 iulie