THE WASHINGTON POST: Preşedintele României se pronunţă împotriva autonomiei enclavei ungare

În timpul unei vizite într-o regiune în care numeroşi maghiari cer mai multe privilegii, preşedintele României s-a pronunţat împotriva descentralizării pentru minorităţile etnice.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „descentralizarea este de dorit” dacă ea creează o adminstraţie locală mai eficientă. Totuşi, el s-a pronunţat împotriva creării unor regiuni bazate pe originea etnică a localnicilor.

Premierul ungar Viktor Orbán i-a sprijinit pe cei 1,2 milioane de maghiari din România care doresc să aibă un control mai mare asupra problemelor lor. Cei mai mulţi locuiesc în două judeţe din nord-vestul Transilvaniei, unde formează o mare majoritate.

Zona este considerată drept un focar de tulburări, iar pretenţiile locuitorilor maghiari au alimentat uneori tensiuni cu românii. Până în anul 1918, Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar.

Iohannis a spus că administraţia locală din România trebuie modernizată, astfel încât „să creeze locuri de muncă şi să impulsioneze dezvoltarea economică”.(AP)

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.washingtonpost.com/world/europe/romania-president-warns-against-autonomy-in-hungary-enclave/2017/07/18/e293779a-6ba0-11e7-abbc-a53480672286_story.html?utm_term=.a826a38884fc

THE WASHINGTON POST (SUA), 18 iulie 2017