Întrevedere între premierii Mihai Tudose şi Pavel Filip, la Chişinău

Relaţia specială dintre România şi Republica Moldova şi eforturile Chişinăului pentru a se apropia de Uniunea Europeană au fost printre temele abordate în cadrul întrevederii dintre premierii Mihai Tudose şi Pavel Filip. Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat că România va rămâne un avocat al Republicii Moldova pe plan internaţional.

Reporter: Cornel Ciobanu (Radio Chişinău) – „România va continua să sprijine Republica Moldova, aşa cum a făcut-o şi până acum, în diverse domenii, scopul principal fiind ridicarea nivelului de trai al oamenilor” – a declarat Mihai Tudose.
După întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu Pavel Filip, Mihai Tudose a mai anunţat că în toamna acestui an va avea loc o şedinţă comună a celor două guverne. Aceasta va fi prima reuniune de acest gen organizată în Republica Moldova. Şeful Executivului de la Bucureşti a menţionat însă necesitatea ca Republica Moldova să continue reformele şi parcursul european.

Mihai Tudose: Este nevoie de continuare, nevoie de stabilitate, fiindcă altfel toate eforturile făcute de către guvernul din Moldova şi de către guvernul din Bucureşti pentru a ajuta, dacă nu au şi o finalitate în câţiva ani, să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană, pe care este înscrisă Moldova, este păcat să fi fost atâtea eforturi inutile.

Reporter: Republica Moldova îşi doreşte sporirea investiţiilor româneşti – a declarat premierul Pavel Filip. În acest context, el a invitat companiile româneşti să participe la privatizările din Republica Moldova.
Subiectul interconectării energetice a fost o altă temă discutată de cele două delegaţii, iar Pavel Filip şi-a reiterat speranţa că în 2018 va fi finalizată extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău.
„Relaţia dintre Republica Moldova şi România nu este doar relaţia dintre două state vecine, ci este una mult mai specială” – a declarat Pavel Filip.

Pavel Filip: Este o relaţie mult mai profundă, o relaţie de suflet, pentru că vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi cultură, pentru că avem aceeaşi istorie. Eu sper că această relaţie va cunoaşte o apropiere şi mai mare după această vizită.

Reporter: Aceasta este prima vizită a lui Mihai Tudose în calitate de premier în Republica Moldova./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie