Parlamentul Republicii Moldova cere retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi o declaraţie în care cere retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. Declaraţia a primit votul a 61 de deputaţi şi constată că, la 25 de ani de la încetarea ostilitatilor de pe Nistru, nu sunt respectate prevederile Acordului de soluţionare paşnică a conflictului transnistrean.

Parlamentarii de la Chişinău declară că staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea ţării, precum şi încălcări ale dreptului internaţional. Potrivit unui comunicat, legislativul de la Chişinău consideră totodată că menţinerea pe teritoriul Republicii Moldova a unui volum considerabil de muniţii, arme şi echipament militar rusesc reprezintă o ameninţare constantă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene.

Declaraţia face un apel către Moscova să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi a muniţiilor, armelor şi echipamentului militar de pe teritoriul Republicii Moldova – potrivit colegilor noştrii de la Radio Chişinău./mnecula/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie