Revista presei internaţionale – 21 iulie

Cea de-a doua rundă de negocieri cu privire la Brexit s-a încheiat fără vreun progres în subiectele-cheie aflate în dispută, constată The Independent, citându-l pe negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, care a avertizat că după patru zile de discuţii, „divergenţa fundamentală” dintre UE şi Marea Britanie persistă şi că Londra trebuie să-şi „clarifice poziţia”. Negociatorul britanic David Davis s-a arătat însă mai optimist, declarându-se, potrivit The Sun, „încurajat de progresul” dintr-o serie de chestiuni-cheie. De altfel, presa britanică oscilează între optimism şi pesimism. În timp ce în The Telegraph, un analist îndeamnă la ignorarea scenariilor sumbre, convins fiind că se va ajunge la un acord pentru Brexit, chiar şi în al doisprezecelea ceas, Financial Times consideră că niciun cost nu poate fi mai mare decât un Brexit haotic, fără o înţelegere cu UE. Ideea este susţinută şi de un raport al unui grup de academicieni de frunte, publicat de Business Insider, care arată că lipsa unui acord ar aduce haos politic, economic şi juridic în Marea Britanie. Reuters constată că lira sterlină este în scădere, chiar dacă euroscepticul ministru britanic al comerţului Liam Fox dă asigurări că ajungerea la un acord comercial cu UE va fi „cel mai uşor lucru din istorie” şi că oricum Marea Britanie se va descurca şi fără un astfel de acord.
Polonia şi restul Uniunii Europene se află în pragul unei coliziuni după ce Bruxelles-ul a avertizat că e pe punctul de a cere statelor membre să treacă la măsuri fără precedent împotriva Varşoviei din cauza tentativelor sale de a „pune botniţă” instanţelor supreme, notează Financial Times. Îngrijorată, Comisia Europeană a ameninţat explicit Polonia cu retragerea dreptului de vot în Consiliu, o măsură văzută de Le Monde, drept o „veritabilă bombă nucleară instituţională” ce nu a mai fost niciodată utilizată până acum şi care înseamnă de fapt marginalizarea în cadrul UE. Cu toate acestea, „Polonia sfidează Bruxelles-ul”, constată La Libre Belgique, explicând că „după mai multe luni de joc al influenţelor şi ameninţărilor cu Bruxelles-ul”, „Varşovia şi-a concretizat voinţa” joi, prin adoptarea de către camera inferioară a parlamentului polonez a proiectului de lege de reformare a Curţii Supreme. Ziarul belgian vorbeşte şi despre „atmosfera electrizată din jurul şi interiorul parlamentului”, cu mii de manifestanţi ieşiţi în stradă, dar şi despre reacţia de stupefacţie a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de origine poloneză, care a transmis imediat un comunicat redactat în limba maternă, pentru a sublinia că măsurile „contrazic valorile şi normele Uniunii Europene” şi că „Uniunea nu înseamnă numai bani şi proceduri, înseamnă înainte de toate norme şi o concepţie elevată despre viaţa publică”. „Va impune Bruxelles-ul sancțiuni Poloniei?” se întreabă ziarul polonez Rzeczpospolita, prezentând variantele de sancţiuni pe care Comisia Europeană le are la dispoziţie de la amenzi financiare şi până la îngheţarea fondurilor structurale şi suspendarea dreptului de vot.
Şi Republica Moldova riscă să rămână fără finanţare europeană, după adoptarea sistemului electoral mixt de către Parlamentul de la Chişinău, scrie ziarul Timpul, explicând că Partidul Popular European a transmis un comunicat prin care cere revizuirea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova şi condamnă faptul că „noua lege electorală a fost adoptată în grabă și într-un mod netransparent, fără implicarea opoziției și a întregii societăți civile”. Agenţia Info-Prim Neo notează că „votarea sistemului electoral mixt s-a produs pe fundalul a două manifestații”, una de susţinere şi alta de protest, cele două tabere fiind despărțite de cordoane de polițiști pentru evitarea altercațiilor. „În timp ce susținătorii proiectului s-au împrăștiat imediat după ce inițiativa a fost votată, protestatarii și-au continuat acțiunea până după prânz, deplasându-se și la Președinție pentru a-i cere șefului statului să nu promulge legea”, mai scrie agenţia moldovenească. Însă „Iute ca vântul: Dodon a promulgat deja legea privind modificarea sistemului electoral”, titrează ziarul Independent de la Chişinău. Protestele din Republica Moldova s-au aflat şi în atenţia agenţiei Reuters, care arată că opoziţia obiectează că proiectul ar înlătura partidele mici şi i-ar favoriza pe cei doi mari jucători politici – Partidul Democrat, de guvernământ, prooccidental şi Partidul Socialist- promoscovit. La rândul ei, Comisia de la Veneţia atrage atenţia că noul sistem prezintă riscul subordonării parlamentarilor aleşi în acest fel unor interese de afaceri.
Pentru că este perioada vacanţelor, Il Corriere della Sera ne învaţă cum putem merge gratis în vacanţă la Rimini, cu condiţia de a povesti totul pe reţelele de socializare. Specialiştii în markentingul turistic din regiunea Emilia Romagna din Italia s-au gândit că în loc să invite în hotelurile lor VIP-uri, jurnalişti şi formatori de opinie, ar fi mai bine să folosească drept promotori ai produselor lor chiar turişti simpli, cu vârste sub 30 de ani, abili în utilizarea rețelelor de socializare. Sub sloganul „cea mai frumoasă meserie din lume“, asociaţia turistică din regiune strânge candidaturi „pentru singurul job care te plătește pentru a merge în vacanță”. „Timp de 15 zile, singura ta sarcină va fi aceea de a te distra … de dimineața până dimineața şi de a-ţi prezenta felul în care îţi petreci zilele prin fotografii, clipuri video, live-uri pe reţelele sociale, povestind în „jurnalul tău social“ experiențe, curiozități și tot ceea ce se întâmplă în timpul vacanţei tale de lucru”. Este cu adevărat „cel mai bun loc de muncă din lume“, conchide cotidianul italian.

Carolina Ciulu, RADOR