Igor Dodon speră că referendumul iniţiat de el va avea loc

Preşedintele moldovean, Igor Dodon, speră că referendumul consultativ, iniţiat de el pentru data de 24 septembrie 2017, va avea loc. Socialiştii din Republica Moldova au demarat pregătirile pentru acest referendum. Partidul Socialist din R. Moldova a anunţat că susţine în totalitate iniţiativa lui Dodon. Guvernul de la Chişinău însă nu a alocat până în prezent banii necesari pentru organizarea acestui referendum. De asemenea, liberalii moldoveni au depus o plângere în instanţă, în care susţin că decretul prezidenţial nu este unul legal. Curtea Constituţională nu s-a pronunţat, deocamdată, referitor la această chestiune. În opinia lui Dodon, „soluţionarea acestei chestiuni – dacă vor fi sau nu alocaţi banii necesari – va avea loc săptămâna viitoare”.
„Indiferent ce va întreprinde puterea actuală, Guvernul, majoritatea parlamentară vor juca împotriva noastră”, a spus vineri, preşedintele, în direct la un post de televiziune local. După cum a subliniat liderul moldovean, dacă referendumul va fi anulat, atunci înseamnă că autorităţile înţeleg că „toate cele patru puncte pot trece şi că urmează un alt pas”. El şi-a exprimat convingerea că, dacă  referendumul iniţiat de el va avea loc, atunci 70-80% dintre cetăţeni vor susţine toate cele patru întrebări. El a dat asigurări că va „insista şi va face absolut totul ceea ce este posibil pentru a desfăşura referendumul”.
„Evident că îmi doresc ca acest referendum să fie unul constituţional, care să aibă un efect juridic direct, dar atunci când am făcut această propunere Parlamentul nu m-a  sprijinit… Ca urmare, preşedintele nu are posibilitatea ca, printr-un decret semnat de el, să declare referendumul unul constituţional, ci doar unul consultativ şi de aceea am şi optat pentru un referendum consultativ. După ce va avea loc, voi dipsune de mai multe argumente ca, împreună cu poporul meu, să merg în Parlament şi să cer ca deputaţii să sprijine toate cele patru puncte astfel ca să putem să le aplicăm şi să le transpunem în viaţă”,  a spus Dodon.
Președintele Igor Dodon a propus organizarea unui referendum la data de 24 septembrie 2017, care va conține patru subiecte. Dodon a semnat un decret în acest sens, care nu poate fi anulat. În cadrul acestui referendum, cetățenii moldoveni vor vota propunerea privind extinderea mandatului său prezidenţial, organizarea alegerilor anticipate parlamentare, reducerea numărului de deputaţi de la 101 până 71. Cetăţenii vor urma să răspundă cu „Da!” sau „Nu!”, în cazul în care se va organiza referendumul, la întrebările: „Dacă să se predea istoria Moldovei în şcolile din Republica Moldova?” şi „Dacă miliardul dispărut din băncile moldoveneşti să fie plătit de către cetățeni?”./vdraguta/gpodea

(www.ria.ru – 22 iulie)