Ce ziceți de un tur prin cele mai impresionante muzee din lume?

Pentru iubitorii de artă, vizitele la muzeu sunt întotdeauna plăcute și interesante. Colecțiile de obiecte, cărți, haine și tot felul de lucruri din alte epoci atrag milioane de vizitatori. Dar un muzeu poate fi nu doar un tezaur de artă, ci și un obiect de arhitectură extraordinar. În lume există muzee, al căror aspect exterior poate fi considerat drept o capodoperă de necontestat a artei mondiale. Vă prezentăm câteva din aceste muzee moderne spectaculoase.
Muzeul de Artă din Milwaukee, SUA (Milwaukee Art Museum)
 

Muzeul de Artă din Milwaukee este un ansamblu arhitectural format din trei clădiri proiectate de arhitecții Eero Saarinen, David Kahler și Santiago Calatrava. Cea mai impresionantă structură a muzeului este Pavilionul Quadracci realizată de arhitectul spaniol Santiago Calatrava. Această clădire creează impresia unor forme înaripate, fiind prevazută cu un parasolar în formă de aripi mobile care, în funcție de vremea de afară, se deschid sau se închid, pentru ca în timpul nopții, să dispară cu totul.
Muzeul de Artă Islamică din Doha, Qatar (Museum of Islamic Art, Doha)
 

Muzeul Artei Islamice din Doha este creația arhitectului american de origine chineză, Leoh Min Pei, același care a proiectat și renumita Piramidă de la Luvru. Acest muzeu impozant de culoare albă îmbină perfect stilul modern, geometric, cu cel tradițional, unic în Golful Persic. Edificiul a fost construit pe o insulă, are o suprafață totală de 45.000 de metri pătrați și este protejat de valuri de un dig din beton în formă de semilună.
Muzeul Regal din Ontario, Canada (Royal Ontario Museum)
 

Muzeul Regal din Ontario a fost proiectat de arhitectul Daniel Liebeskind. Acesta s-a declarat foarte mândru de realizarea sa, pe care a numit-o „Cristal”. Construcția a stârnit, însă, numeroase controverse, unii considerând-o curajoasă, iar alții regretând o construcție mai veche, din 1914, realizată în stil neo-romantic. Colecția muzeului cuprinde peste șase milioane de obiecte și articole și în jur de 40 de galerii. Muzeul este renumit pentru expozițiile sale de dinozauri, obiecte de artă din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Est și de istorie europeană și canadiană, care atrag, anual, peste un milion de vizitatori.
Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania (Guggenheim Museum Bilbao)
 

Muzeul Guggenheim din Bilbao este un muzeu de artă contemporană și, totodată, unul din cele cinci muzee mondiale ale fundației Solomon R. Guggenheim. Acesta a fost construit în anul 1997 de arhitectul Frank Gehry și impresionează prin aspectul său exterior. Suprafețele curbate au fost astfel concepute, încât să atragă, să reflecte și să refracte lumina. Mulți vizitatori ai muzeului, mai ales cei din lumea artelor, susțin că aparența spectaculoasă a întregului edificiu eclipsează colecția artistică a muzeului.
Muzeul Oscar Niemeyer din Curitiba, Brazilia (Oscar Niemeyer Museum)
 

Muzeul Oscar Niemeyer din Curitiba este creația faimosului arhitect brazilian Oscar Niemeyer, iar construcția, începută în anul 1967 și terminată în anul 2002, pare să sfideze gravitația. Localnicii au asociat imaginea muzeului cu un ochi, motiv pentru care a fost numit „Muzeul Ochiului”. Toate suprafețele acestei ciudate fațade au fost realizate în așa fel încât să reflecte, fiecare în felul său, lumina solară. Structura stă pe un bazin de apă, iar legătura cu clădirea principală a muzeului se face printr-o pasarelă cu aer futurist.
Muzeul Național al Australiei din Canberra, Australia (National Museum of Australia)
 

Muzeul Național al Australiei din Canberra a fost construit în anul 1980 și este unul din cele mai mari muzee ale Australiei. Acesta este dedicat istoriei sociale a țării, principalelor probleme naționale, oamenilor și evenimentelor care au format națiunea australiană modernă. Construcția a fost realizată de arhitectul australian Howard Raggatt, dar după deschiderea sa, muzeul a primit o serie de aprecieri critice. De exemplu, în Germania, arhitectul Muzeului Național al Australiei a fost acuzat de plagiat, deoarece clădirea seamănă izbitor Muzeul  Evreiesc din Berlin.
Muzeul Luvru din Paris, Franța (Louvre Museum)
 

Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Aici sunt prezentate opere ale artei occidentale din Evul Mediu până la 1848, ale civilizațiilor antice care au precedat-o și influențat-o, dar și ale artei islamice. Colecțiile sunt repartizate pe departamente, care își au fiecare propria istorie legată de curatori, colecționari și donatori. Muzeul Luvru este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori pe an.
Muzeul Național de Artă din Osaka, Japonia (National Museum of Art, Osaka)
 

Muzeul Național de Artă din Osaka îmbină din start două perioade ale istoriei culturii moderne japoneze. Prima perioadă începe în anul 1977, când a fost deschis muzeul, iar cea de-a doua – în anul 2004, când muzeul a primit o clădire nouă. Clădirea nouă a fost proiectată de arhitectul Cesar Pelli și sugerează mlădierea trestiei de bambus specifică locului. Muzeul este situat, aproape în totalitate, în subteran, doar intrarea se află la suprafața pământului. Colecția muzeului cuprinde peste 5.000 de opere de artă, majoritatea acestora datând din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Muzeele Vaticanului din Roma, Italia (Musei Vaticani)
 

Muzeele Vaticane sunt un complex muzeistic care reunește zece muzee de la Vatican, cu secțiuni diferite. Acestea au fost inaugurate în secolul al XVI-lea, de Papa Iulius al II-lea și cuprind 52 de galerii. Colecția de sculpturi și picturi religioase conține lucrări de Raphael, Titian, Caravaggio. Printre cele mai impresionante încăperi sunt Galeria Hărților și Galeria Tapițeriilor și Capela Sixtină.
Muzeul Britanic din Londra, Anglia (British Museum) 
 

Muzeul Britanic este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene până la comori romane. Muzeul a fost proiectat, inițial, de arhitectul Robert Smirke, în stilul neo-clasic. Însă, în anul 2000, Foster și partenerii au transformat curtea interioară a acestuia în cea mai vastă zonă acoperită ce se găsește într-un muzeu european. În galeriile acestui muzeu sunt expuse obiecte ilustrând aproape fiecare aspect al istoriei culturii mondiale.
Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia (Hermitage Museum)
 

Muzeul Ermitaj este unul din cele mai mari și mai importante muzee din lume. Acesta și-a început istoria cu o colecție de opere de artă dobândite de împărăteasa rusă Ecaterina a II-a. Acum, însă, acesta adăpostește peste trei milioane de opere de artă și obiecte culturale. Printre operele expuse figurează picturi ale lui Rembrandt, Rubens, Matisse și Paul Gauguin. De asemenea, aici se găsește o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, dar și o colecție de 69 de picturi ale lui Pablo Picasso. Palatul de Iarnă, care face parte din complexul muzeal, fost construit de arhitectul Francesco Bartolomeo Rastrelli în stilul baroc.
Traducerea și adaptarea: Svetlana Sîrbu
sursa foto: http://www.adme.ru/