RIA NOVOSTI: Oamenii de știință au creat o drojdie de bere, care poate purifica aerul de metale grele

Specialiştii în biologie moleculară din România au creat un nou tip de drojdii transgenice, capabile să capteze și să neutralizeze ionii de metale grele din apă și din aer, se arată într-un document publicat de „Journal of Applied Microbiology Biotechnology”.

„Păstrarea mediului curat este extrem de importantă pentru orice producţie industrială. În procesul de fabricaţie, pot să ajungă întâmplător în aer şi în apă unele substanțe dăunătoare. Cele mai frecvente sunt metalele grele, care pot provoca prejudicii serioase mediului şi organismului uman. Având în vedere că acestea fac parte din natură, ele sunt extrem de dificil de îndepărtat cu ajutorul unor metode moderne pentru curățarea mediului“, arată Lavinia Liliana Ruță de la Universitatea din Bucureşti (România) şi colegii ei.

În ultimii ani, oamenii de știință se gândesc tot mai mult la utilizarea unor forme naturale sau sintetice de viață pentru a curăța mediul de diferiţi poluanţi care pot fi distruşi extrem de greu şi foarte scump pe cale chimică. S-au descoperit deja microbi care distrug petele de petrol din oceane sau moleculele cancerigene din aer în mediul urban, precum și omizi care pot mânca și digera material plastic.

Studiind capacitatea multor plante de a absorbi ioni metalici și de a deveni toxice pentru oameni, Lavinia Liliana Ruță şi colegii ei au creat prima tulpină stem de drojdii comune, capabile să absoarbă şi să neutralizeze cantități mari de plumb si alte metale grele.

După cum explică oamenii de ştiinţă, drojdiile de bere, spre deosebire de multe alte plante si ciuperci, practic nu absorb și nu acumulează ioni de metale grele, din două motive. În celulele lor există un fel de sistem de auto-curățare, care aruncă afară astfel de substanțe înapoi, în mediul înconjurător; în plus, ele absorb foarte puţin plumb, mercur și alte substanțe care pot pune viața în pericol.

Aceste „defecte“ ale drojdiei, explică Lavinia Liliana Ruță, i-au împiedicat mult timp pe oamenii de știință să le adapteze pentru purificarea apelor reziduale și a aerului de metale grele, în ciuda încercărilor repetate de a face acest lucru. Pentru a le corecta, oamenii de știință au observat diferența dintre membranele celulelor de drojdie și plantele care absorb ionii metalici, și au încercat să reproducă unele caracteristici unice ale florei în interiorul ciupercilor.

Ghidându-se după această idee, biologii din România au creat câteva tulpini noi de drojdie, fiecare fiind creată pentru a lupta cu nişte poluanţi concreţi din apă şi din aer. De exemplu, una din aceste specii de ciuperci a absorbit cel mai bine ioni de cadmiu și argint, alta – cobalt și nichel, iar cealaltă – cupru și mangan. După cum remarcă oamenii de ştiinţă, drojdiile au lucrat rapid: într-o oră, ele au eliminat 50% – 70% din numărul total de ioni metalici din mediul în care au trăit.

Lavinia Liliana Ruță şi colegii ei precizează că toate aceste caracteristici deschid calea spre curățarea biologică a apei și a aerului de metale grele.

Cu toate acestea, deocamdată, nu se cunoaşte dacă drojdiile supravieţuiesc după ce absorb un număr mare de ioni și nu se ştie modul în care trebuie eliminate drojdiile după curățarea zonelor contaminate.

RIA NOVOSTI (Rusia) – 24 iulie 2017

https://ria.ru/science/20170724/1499028655.html

Traducerea: Viorel Patrichi