România ocupă, pentru a doua oară, primul loc în Europa la Olimpiada Internaţională de Fizică

 România ocupă, pentru a doua oară, primul loc în Europa la Olimpiada Internaţională de Fizică şi se clasează între primele 5 ţări din lume. Elevii şi profesorii s-au întors ieri din Indonezia, unde a avut loc concursul, şi au fost aşteptaţi pe aeroport de familii, prieteni şi ziarişti.
-: Este o experienţă pe care am aşteptat-o de mult timp. Din clasa a IX- a îmi doream să mă calific la Olimpiada Internaţională de Fizică. Sunt foarte fericită că am luat şi eu aur şi coechipierii mei că au luat rezultate foarte bune şi că am dus România pe locul 5 în lume şi primul loc în Europa.
Reporter: Cât a durat concursul?
-: 10 ore. 5 ore de experiment şi 5 ore de teorie.
Reporter: Şi ce planuri de viitor ai?
-: Voi merge la facultate şi sper să studiez Fizică şi Matematică, la Princeton University.
-: E cea mai bună echipă din Europa, de foarte departe. Adică, nu mai are nimeni mai mult de două medalii de aur, şi noi avem patru medalii de argint. America are mai puţine medalii decât noi, şi sunt totuşi Statele Unite. Rezultatul este remarcabil.
Realizator: Lotul României format din: Anca Drăgulescu, Răzvan Octavian Radu, Petru Cotruţ, Andrei Radu şi Sebastian Leontică – elevi. Delia Davidescu şi Adrian Dafinei – profesori coordonatori – a obţinut patru medalii de aur şi una de argint, în competiţia mondială la care au participat tineri din 88 de ţări. Şi la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată la Rio de Janeiro, România a obţinut rezultate strălucite: trei medalii de argint, două de bronz şi o menţiune. Preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe olimpicii români. Realizările lor excepţionale sunt cea mai bună dovadă că perseverenţa, efortul şi energia, puse în slujba pasiunii, fac ca visele să devină realitate – a scris pe Facebook, şeful statului./lalexandrescu/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iulie)