Mircea Albuţiu aduce „Energii noi“ la ICR Lisabona

În galeria sa din Rua do Barão, ICR Lisabona prezintă expoziţia „New Energy“ a fotografului clujean Mircea Albuţiu. Vernisajul va avea loc joi, 3 august ora 19.00, lucrările rămânând pe simeze până pe 28 august 2017.

Mircea Albuţiu s-a distins, în timp, ca un atent observator al desfăşurărilor de forţe „din spatele scenei“, semnificativă din această perspectivă fiind colaborarea sa cu Gigi Căciuleanu la proiectul „New Energy“ pe perioada repetiţiilor (mai – iunie 2014) pentru spectacolul „Amor Amores“, prezentat la Opera Națională Română Cluj-Napoca. Gigi Căciuleanu a ajuns la Cluj aducând cu sine dansul contemporan şi o energie de factură profund novatoare. Balerinii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au trebuit aşadar să renunţe la canoanele restrictive ale baletului clasic pentru a descoperi un discurs propriu unui nou tip de spectacol.

În lucrările prezentate publicului portughez în expoziţia „New Energy“, artistul surprinde cu precădere acele clipe în care efortul dansatorilor pare suspendat. Alteori pare să capteze imperceptibila atingere a luminii pe curbele trupului uman, cumva în completarea felului în care Edgar Degas (celebru ca pictor dar mai rar recunoscut ca unul dintre pionierii artei fotografice) balansa între imponderabilul respiraţiei balerinelor sale şi forţa degajată de îndrăzneala atitudinilor în care marele impresionist le-a imortalizat.

Cele 40 de imagini alb negru din expoziţie au aşadar o dublă relevanţă, întrucât dau seamă nu doar despre arta unui fotograf profund sensibil la tonalităţile infinite pe care lumina le împrumută corpului uman, ci şi despre răbdarea cu care Gigi Căciuleanu reconstruieşte şcoala românească de balet în paradigma contemporaneităţii.