Omul ar fi constituit parţial din materie intergalactică

 Până la jumătate din materia Căii Lactee ar proveni de la galaxii îndepărtate, potrivit unui studiu publicat pe 27 iulie în rapoartele Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Marea Britanie), care conchide că fiecare dintre noi ar putea fi constituit parțial din materiale extragalactice.
„Până la jumătate din atomii din jurul nostru – aflaţi în sistemul solar, pe Pământ și în fiecare dintre noi – nu vin doar din propria noastră galaxie, ci şi din alte galaxii”, a declarat Claude-Andre Faucher-Giguere de la Weinberg College of Arts and Sciences  şi co-autor al studiului.
Pornind de la simulări 3D pe calculator, cercetătorii au demonstrat că supernovele (stele aflate la sfârșitul ciclului de viață), explodează şi aruncă în aer uriaşe cantități de gaze naturale, un fenomen capabil să propulseze atomi de la o galaxie la alta.
„Este posibil ca o mare parte din materialul din Calea Lactee să se fi aflat în alte galaxii, înainte de a fi expulzat de un vânt puternic”, a explicat într-un comunicat Daniel Anglés-Alcázar de la universitatea Northwestern din SUA şi co-autor al studiului.
Acest transfer de masă realizat prin intermediul vânturilor galactice, care a necesitat miliarde de ani, s-ar putea afla la originea a 50% din materia marilor galaxii, potrivit studiului.
„Noul studiu modifică teoria noastră cu privire la formarea galaxiilor după Big Bang”, a declarat Claude-Andre Faucher-Giguere, care consideră că „originile noastre sunt mult mai puțin locale decât se credea anterior”.
Conform teoriei admise de toţi oamenii de ştiinţă, după Big Bang, acum 14 miliarde de ani, universul a fost umplut cu un gaz uniform compus din elemente ușoare, cum ar fi hidrogen și heliu. Sute de milioane de ani mai târziu, acest gaz primordial s-a condensat pentru a forma stele și galaxii.
„Prin urmare, cum o parte a materiei din care am fost creaţi poate proveni din alte galaxii, atunci noi, oamenii, ne putem  considera nişte călători spațiali sau nişte imigranţi extragalactici”, conchide Daniel Unghiuri-Alcázar. /rcostea/vdraguta

(www.levif.be – 28 iulie)