Dmitri Rogozin se îndoieşte de competenţa consilierilor ministrului de externe al României

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, i-a cerut ministrului român de externe, Teodor Meleşcanu, să prezinte public screenshot-uri ale declaraţiilor făcute, chipurile, pe Twitter de un înalt oficial rus, pe care diplomatul român s-a bazat când a explicat decizia României de a închide spaţiul aerian pentru avionul S7. „Dacă aveţi un document în acest sens, arătaţi-l!” – a declarat Rogozin în timpul unui interviu acordat postului de televiziune NTV, comentând incidentul respectiv.
„Aş vrea să înţeleg această reacţie nervoasă a autorităţilor române, acest ton justificativ, iniţial al ministrului apărării, apoi al ministrului de externe. Cine le furnizează aceste informaţii, ce fel de echipă au aceştia, ce consilieri?” – a declarat Rogozin. Potrivit afirmaţiilor lui Rogozin, ministrul român de externe s-a bazat pe „un screenshot după o declaraţie de-a mea, în care aş fi arătat o hartă şi am explicat cum voi călători în Republica Moldova”. „Ce prostie e asta? Să prezinte un screenshot, să spună de unde a luat declaraţia, cine i-a furnizat-o, să dea numele prostului care i-a dat astfel de documente” – a declarat Rogozin.
Vicepremierul rus a subliniat că delegaţiile oficiale nu-şi anunţă niciodată public traseele sale, datele de călătorie, cursele etc., chiar dacă e vorba de un avion obişnuit de linie. Confidenţialitatea este explicată de necesitatea respectării măsurilor de securitate. „Ca să public aşa ceva eu sau consilierii mei…acest lucru nici nu este amuzant şi îţi dai seama de nivelul acestor oameni, dacă ei iau decizii pe baza unor astfel de fapte şi mai vorbesc şi public despre asta” –  a continuat Rogozin.
Vicepremierul rus a amintit, de asemenea, că, atunci când îşi planifica vizita la Chişinău, în unele surse de informare circula deja o dezinformare, cum că el are de gând să vină în Republica Moldova cu un avion militar. „Cum adică cu un avion militar? Un avion de luptă, un bombardier? Ce prostie mai e şi asta! Noi nu am făcut nicio declaraţie şi nici măcar prin cap nu ne-a trecut să zburăm cu un avion militar. Chiar dacă ar fi fost un avion de pasageri, aparţinând Ministerului Apărării, tot aia e. Acesta nu este un mijloc de transport pentru un şef al delegaţiei guvernamentale” – a declarat Rogozin.
Dmitri Rogozin a amintit şi de un alt incident, produs în urmă cu trei ani cu un avion charter, cu care el a sosit la Chişinău. Avionul a fost oprit şi supus unei verificări. De atunci am luat decizia să mă folosesc de serviciile companiilor aeriene. „Noi am pornit de la ideea că voi folosi acelaşi traseu, ocolind Ucraina, prin Republica Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România. Niciodată nu a mai existat asemenea situaţie, iar autorităţile moldovene au fost informate cu situaţia zborului, ţoţi ştiau, iar la aeroport se afla o delegaţie oficială de protocol din Republica Moldova, care urma să mă întâmpine. De aceea consider că aceasta este o provocare periculoasă şi murdară din punct de vedere moral” – a conchis vicepremierul rus./ssirbu/schelaru

(www.tass.ru – 2 august)