O nouă zi cu disconfort termic accentuat

Ne aşteaptă încă o zi cu disconfort termic accentuat, când mercurul din termometre va urca până spre gradaţiile marcate cu roşu. Pentru 15 judeţe din vest este în vigoare o avertizare cod portocaliu, iar pentru restul ţării este cod galben. Atenţionarea este valabilă până diseară, însă valul de căldură nu va părăsi România nici în următoarele zile, iar sfârşitul de săptămână ar pute fi şi mai fierbinte, spune meteorologul Oana Catrina.
Oana Catrina: În următoarele zile, ne aşteptăm la o intensificarea acestui val de căldură, în special în regiunile vestice, pe arii restrânse în cele centrale şi în cele de sud-vest, unde, spre exemplu, sâmbătă, temperaturile maxime sunt estimate să atingă şi să depăşească 40 de grade Celsius. Ar trebui să alegem zona de munte şi zona litoralului, unde aerul va fi mai respirabil. Spre exemplu, în zona montană, sunt aşteptate 27 de grade, în timp ce pe litoral, mercurul din termometre va urca spre 28-29 de grade Celsius.

CFR a impus restricţii pe calea ferată pentru evitarea accidentelor. La nivelul şinelor, s-au înregistrat ieri peste 50 de grade Celsius, iar viteza de deplasare a trenurilor a fost redusă cu 20 – 30 de kilometri la oră. Din acest motiv, unele garnituri care au ajuns în Gara de Nord din Bucureşti au avut întârzieri şi de două ore, iar situaţia s-ar putea repeta şi astăzi. Canicula menţine şi restricţiile pe drumurile naţionale impuse pentru protejarea asfaltului. Maşinile mai grele de 7, 5 tone nu au voie să circule în judeţele aflate sub avertizare cod portocaliu.