Revista presei internaţionale – 3 august

Situaţia din regiunea Asia-Pacific rămâne în atenţia presei internaţionale. Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, şi-a exprimat speranţa într-un dialog cu Pyongyangul, la un moment dat, subliniind că SUA nu doresc schimbarea regimului nord-coreean, relatează The Wall Street Journal. În acelaşi timp, avioane multirol F-16 Fighting Falcon şi 200 de militari americani vor fi deplasaţi în Coreea de Sud, luna aceasta, pe fondul creşterii tensiunilor legate de programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord, detaliază The Wall Street Journal. După ce preşedintele Donald Trump s-a declarat nemulţumit că Beijingul nu face destul pentru oprirea programului nuclear nord-coreean, China îl atenţionează pe liderul de la Casa Albă că ea nu are asupra Pyongyangului capacitatea de control care îi este atribuită, notează China Daily.

Aflat în Muntenegru, ultima etapă a turneului său est-european, vicepreşedintele Mike Pence, oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat micul stat adriatic în decursul ultimei sute de ani, a reafirmat angajamentul SUA faţă de Balcanii de Vest şi a declarat că viitorul acestei regiuni europene este alături de Occident, consemnează The Washington Times. La un summit al liderilor din Balcani, Pence a lăudat Muntenegru pentru curajul cu care a făcut faţă presiunilor venite din partea Rusiei. În Georgia a început exerciţiul militar multinaţional Noble Partner 2017, organizat de Comandamentul Armatei SUA în Europa, la care participă şi Marea Britanie, Germania, Slovenia, Armenia, Turcia şi Ucraina, informează InterpressNews.

SUA se pregătesc să dubleze numărul de avioane de luptă în Lituania, în timp ce Vladimir Putin continuă să sporească pregătirile de război, titrează Express, iar The New York Times aminteşte că Moscova grupează până la 100.000 de militari pentru o masivă desfăşurare de-a lungul graniţelor NATO, pentru exerciţiul Zapad, organizat anul acesta în Belarus, Marea Baltică, părţi din vestul Rusiei şi la Kaliningrad. Preventiv, armata americană va trimite pe perioada manevrelor Zapad aproape 600 de paraşutişti, în cele trei ţări baltice, şi va păstra mai mult timp decât era programat un batalion în Polonia, asigură Le Vif. Şapte avioane militare ruseşti au trecut pe lângă spaţiul aerian al Letoniei, înainte ca forţe ale misiunii de poliţie aeriană baltică să intercepteze alte trei avioane de luptă ruseşti, în nordul Mării Baltice, în incidente diferite, informează Newsweek. Rusia a răspuns susţinând că avioanele sale au efectuat zboruri de antrenament în apele neutre, fără a viola liniile de demarcaţie, adaugă The Daily Mail. Circa 50 de aparate de zbor şi sisteme de rachete vor participa la exerciţiile militare ruso-indiene INDRA 2017, în Districtul Militar de Est, în toamnă, anunţă Russia Today. La manevrele comune ruso-indiene urmează să fie implicate cele mai noi modele de bombardiere, în jur de 20 de elicoptere, sisteme moderne antirachetă, în special S-300 şi S-400, dar şi Panţîr-S, relatează Tass.

Guvernul Republicii Moldova l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata, anunţă Atlantic City. Premierul moldovean, Pavel Filip, consideră inacceptabile declaraţiile lui Rogozin privind Republica Moldova, dar preşedintele Igor Dodon a calificat decizia guvernului ca fiind „un act de mare prostie politică”, citează Tass. Parlamentarii ruşi au criticat autorităţile moldovene pentru această decizie şi au avertizat asupra unor posibile măsuri similare, adaugă Russia Today. „Asemenea măsuri iresponsabile ale Chişinăului vizează în mod deliberat subminarea relaţiilor bilaterale ruso-moldovene”, a ripostat Ministerul rus de Externe, citat de Reuters. Reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene sfidează din nou mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare, avertizează Moldpres. Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a discutat cu vicepremierul Dmitri Rogozin despre situaţia creată în jurul pacificatorilor ruşi din regiune, acuzaţi de Moldova de sprijinirea regimului separatist de la Tiraspol, scrie Nezavisimaia Gazeta. „În Transnistria, noi vom face totul pentru ca militarii ruşi pentru menţinerea păcii să rămână în regiune, unde ei reprezintă garanţia păcii”, a declarat Krasnoselski pentru Nezavisimaia Gazeta. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reiterează îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd forţarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate, subliniază Timpul.

(Cristina Zaharia)