Teatrul National de Televiziune 60

  • Anul acesta sărbătorim 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune. Pe tot parcursul verii, în preajma acestui eveniment, Casa de Producție TVR vă prezintă spectacole din arhiva de aur. Este vorba despre montări realizate de către cei care au făcut pionierat în lumea teatrului tv: regizori, actori, operatori, scenografi
  • În luna august am programat spectacole realizate în perioada anilor 1978 – 1998
  • Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naşterea actorului Mircea Şeptilici, Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Un timbru rar” de Fred Firea în regia lui Constantin Dinischiotu. Înaintea difuzării spectacolului, actriţa Rodica Mandache vine la “Vedeta săptămânii”, o rubrică realizată de Andra Gavril

BETA_110351_Un_timbru_rar.mov.00_31_17_04.Still012Un timbru rar, de Fred Firea

Regia artistică: Constantin Dinischiotu

Decoruri: Vasile Rotaru

Costume: Ruxandra Bârsan

În distribuţie: Carmen Stănescu, Mircea Şeptilici, Dem Rădulescu, Silviu Stănculescu, Rodica Mandache, Ion Marinescu, Adriana Şchiopu, Rodica Sanda Ţuţuianu, Hamdi Cerchez, Mihai Dobre, Dumitru Chesa, Constantin Băltăreţu, Ştefan Tapalagă, Sorin Gheorghiu, Radu Panamarenco, Doina Tamaş, Cristian Molfeta, Aurelian Napu, Şerban Celea.

BETA_110351_Un_timbru_rar.mov.00_42_26_06.Still017Un timbru rar este o comedie de situaţie, a cărei acţiune se petrece într-o şcoală districtuală. Obişnuit ca repartiţia posturilor să se facă prin intermediul banilor, inspectorul şcolar  este pus în faţa angajării unei tinere profesoare de latină. Fiica unei sărmane văduve, biata femeie n-are cu ce-şi plăti postul, iar inspectorul nu poate da postul gratis. O colecţie de timbre rare și vechi, unica moștenire a văduvei, este soluţia salvatoare.

Mircea Şeptilici (2 august 1912, București – d. 1989, Montreal)

BETA_110351_Un_timbru_rar.mov.00_16_02_23.Still015Mircea Șeptilici s-a născut la 2 august 1912 în București şi a fost un celebru actor român de teatru și film. În 1933 a apărut volumul de poezie “An din patru primavera”, al lui Mircea Șeptilici, pe atunci elev la Liceul „Matei Basarab” din București.

A absolvit în 1937 cursurile Academiei de Artă Teatrală din București. Între anii 1948–1956 a fost arestat, fiind acuzat de activitate anticomunistă, ca membru în lotul „fugarilor de la Tămădău”. S-a făcut remarcat în producţii precum  “Valurile Dunării” (1959), “Telegrame” (1959), “Porto-Franco” (1961), “Cerul n-are gratii” (1962), “Celebrul 702” (1962), “Regăsire” (1977), “Jucătorii de cărți” (1977), ”Banchetul” (1980)

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În perioada regimului comunist, a emigrat în Canada, stabilindu-se la Montreal, unde a murit în anul 1989.

Program difuzare:

TVR2: luni, 7 august, ora 21.10

TVR Moldova: sâmbătă, 12 august, ora 16.00

TVR Internațional: vineri, 11 august, ora 23.00/ sâmbătă, 12 august, ora 18.00

TVR 3: duminică, 13 august, ora 20.00


  •  În 10 august aniversăm 60 de ani de Teatru Național de Televiziune printr-un eveniment cu adevărat special

Premiera de gală a celei mai recente montări – producție proprie „PIATRA DIN CASĂ”, o comedie după Vasile Alecsandri și B.P. Haşdeu, adaptată și regizată de CONSTANTIN DICU.

Unde? În grădina Televiziunii Române, la Scena „Teatru în TVR”

Când? Joi, 10 august, la 20.30

De ce? Ca să vedeți o comedie bună, cu o distribuție formată exclusiv din jurnaliști TVR

Distribuţia spectacolului (în ordine alfabetică): Sever Bârzan, Corina Dănilă, András Demeter, Tudor Furdui, Bogdan Ghiţulescu, Mihai Melinescu, Cătălin Mireuţă, Carmen Movileanu, Claudia Nicolau, Mihai Răzuș, Gabriela Valentir

 Știați că primele spectacole de teatru tv realizate de către Televiziunea Română erau transmise în direct din studio? Acest lucru se întâmpla pentru că entuziasmul și talentul creatorilor de teatru erau cu mult înaintea tehnologiei: pur și simplu nu exista nicio posibilitate tehică de a înregistra ceva. Nu exista suportul. Așa că totul era „pe viu”.

Ca o buclă în timp și ca un omagiu adus înaintașilor, în 10 august vom face exact așa: premiera spectacolului va fi transmisă în direct pe TVR 2, de pe scena din gradina TVR.

Spectacolul va fi precedat, completat și încheiat de o discuție cu parte din oamenii care au contribuit la scrierea istoriei Teatrului Național de Televiziune. Îi așteptăm în grădina TVR pe : George Mihăiță, Victor Ioan Frunză, Alexa Visarion, Ileana Lucaciu, Ioana Prodan, Dorina Lazăr, Titel Paraschivescu, Alice Georgescu, Rodica Mandache, Dominic Dembinski, Silviu Jicman, Florin Zamfirescu, Constantin Dicu, la o întâlnire găzduită de jurnalista Mirela Nagâț. Ne așteptăm ca invitații noștri să povestească lucruri mai puțin cunoscute „din culisele” montărilor în care au jucat, pe care le-au regizat, despre care au scris, sau pe care, pur și simplu le-au îndrăgit.

Astfel, joi 10 august, în intervalul orar 20.00 – 23.00, pentru telespectatorii TVR 2 va fi Sărbătoarea Teatrului TV.

 Biletele pot fi achiziționate on-line prin serviciul de livrare de bilete www.mystage.ro , telefon: 021-9379 (https://www.mystage.ro/spectacole/piatra-din-casa-605?af=41 ) sau cu o oră înaintea reprezentațiilor de la casa mobila amenajată la intrarea din Calea Dorobanților (lângă Troiță).

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István