Comisia Europeană, îngrijorată de noile reglementări privind pensionarea, adoptate de Polonia

Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că reintroducerea în Polonia a diferenţelor de vârstă de pensionare pentru bărbaţi şi femei ar putea încălca legile blocului european privind egalitatea, se arată într-o scrisoare trimisă Varşoviei de Bruxelles. Partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) şi preşedintele polon, Andrzej Duda au pledat pentru renunţarea la reforma care prevedea ridicarea graduală a vârstei de pensionare la 67 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Noile schimbări adoptate de guvern vor intra în vigoare din luna octombrie, dată cu care bărbaţii se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani, iar femeile la 60 de ani. „Tratamentul egal între bărbaţi şi femei reprezintă un pilon-cheie pe care este fundamentată Uniunea Europeană.

Comisia este îngrijorată de schimbările sistemului de pensii din Polonia, care ar putea deveni astfel incompatibil cu legile UE”, au declarat comisarul pentru justiţie şi egalitatea între sexe, Vera Jurova şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Marianne Thyssen, în scrisoarea trimisă ministrului polon al muncii, Elzbieta Rafalska./mbaciu/sdm2

REUTERS – 7 august