Paris: Bărbatul care a intrat cu maşina în grupul de militari a fost împuşcat în timpul arestării

Bărbatul arestat pe o autostradă din nordul Franţei este considerat suspect pentru atacul de azi-dimineaţă asupra unui grup de militari în nord-vestul Parisului. El a încercat să scape de poliţie şi a fost împuşcat în timpul arestării. Potrivit autorităţilor, ancheta în curs de desfăşurare va determina motivele şi împrejurările în care a acţionat atacatorul. El a intrat cu maşina în grupul de militari, rănind 6 dintre ei, dintre care trei grav.  Ministrul apărării, Florence Parly, a condamnat „atacul laş”, care nu va afecta cu nimic hotărârea armatei de a acţiona pentru securitatea francezilor. La rândul său, ministrul de interne, Gérard Collomb, a estimat că actul a fost unul deliberat.
Gérard Collomb: Ştim că a fost un act intenţionat, nu a fost un simplu accident, s-a întâmplat de prea multe ori în ultima perioadă ca poliţiştii, jandarmii sau militarii să devină ţinte ale unor atacuri de acest fel. Ameninţarea teroristă în Franţa rămâne extrem de ridicată. Pregătim mai multe proiecte de lege şi măsuri prin care să întărim securitatea şi să le garantăm cetăţenilor noştri integritatea, mai ales că majoritatea sunt pe bună-dreptate îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă.
Realizator: Din 2015, în Franţa este în vigoare starea de urgenţă. Ţara a fost vizată de un val de atacuri jihadiste, cele mai multe fiind revendicate de gruparea Stat Islamic. Atacurile s-au soldat cu moartea a 239 de persoane./rduinu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 august