Ploaie de stele pe cerul României

Ploaie de stele la acest sfârşit de săptămână pe cerul României, este fenomenul cunoscut sub numele de Perseide. Sunt resturi din coada unei comete care se intersectează în fiecare an cu orbita Pământului. Se aprind în contact cu atmosfera şi astfel luminează cerul nopţii. Astronomul clujean Liviu Mircea ne spune când şi în ce direcţie să ne uităm pe cer pentru a vedea cât mai bine ploaia de meteori.
Liviu Mircea: „Intervalul este noaptea de 11 spre 12, respectiv 12 spre 13 august, cu un maxim în jurul orei 21 a serii de 12 spre 13, dar trebuie urmărit tot intervalul acesta, 11-13 august noaptea, de pe la ora 22 până în dimineaţa zilei de 13 la ora 5. Trebuie să căutăm spre est constelaţia Casiopeea. Este un W, format din câteva stele, ca reper mai important. În dreapta acestei constelaţii este zona de unde par să izbucnească aceste Perseide”.
Perseidele sunt doar unul dintre numeroasele roiuri de meteori dintr-un an. Sunt mai cunoscute pentru că este perioada vacanţelor, când oamenii petrec mai mult timp noaptea sub cerul liber./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 august)