MAGYAR HÍRLAP: Iohannis – Saşii şi românii vor sărbători împreună centenarul unirii Transilvaniei cu România

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 13 august 2017 – Hunor Kelemen: Maghiarimea din Transilvania nu poate şi nici nu va sărbători anul 1918. În opinia lui Klaus Iohannis, în 1918 saşii din România vor sărbători împreună cu românii centenarul unirii Transilvaniei cu România.

Preşedintele României – care a condus înainte FDGR, apoi PNL – a afirmat acest lucru duminică, în localitatea Criţ din judeţul Braşov, în cadrul festivalului de popularizare a culturii săseşti.

„Trebuie să ne concentrăm asupra mesajelor pozitive. (…) Comunitatea saşilor va sărbători centenarul României împreună cu românii şi sper că în cele din urmă toată lumea va fi convinsă că acesta este adevăratul mesaj. Centenarul este deosebit de important şi chiar dacă unii nu observă decât atât, că au trecut 100 de ani, este vorba şi atunci de un lucru important, deoarece în opinia mea România a demonstrat în aceşti 100 de ani că dintr-o ţară mică, aflată la marginea imperiilor, se poate clădi o ţară puternică în regiune. O ţară stabilă (…) care contribuie la dezvoltarea şi stabilitatea întregii regiuni. Putem spune că în ultimii 100 de ani am făcut paşi importanţi şi decisivi în direcţia corectă” – a afirmat şeful statului citat de Agerpres.

Agenţia de presă citată a interpretat afirmaţia preşedintelui drept o reacţie la afirmaţiile lui Hunor Kelemen referitoare la centenar. Cotidianul clujean de limbă maghiară „Szabadság” a publicat la 4 august un interviu cu preşedintele UDMR, în care politicianul a afirmat: „românimea trebuie să accepte că noi (maghiarimea din Transilvania) nu vom putea şi nici nu vrem să sărbătorim 1918”.

Preşedintele UDMR a opinat că în secolul care a trecut „temerile s-au reînnoit în mod continuu. Românii se tem că vrem să rupem Transilvania, iar maghiarii se tem că românii vor să-i priveze de identitate”.

În opinia lui Hunor Kelemen, ar fi o greşeală dacă maghiarimea din Transilvania s-ar strânge în anul centenarului „în poziţia ariciului” şi de aceea UDMR va organiza conferinţe, va prezenta publicaţii pentru a demonstra cu ce a contribuit maghiarimea în ultimii 100 de ani la dezvoltarea Transilvaniei şi României. Programul UDMR dedicat centenarului poartă titlul de lucru: 1.000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România.(MH/MTI)/istanesc/abuzoian

Traducerea: Imola Stănescu