Revista presei internaţionale – 14 august

Violenţele înregistrate în cursul weekendului în Virginia, la o demonstraţie a adepţilor supremaţiei rasei albe, soldate cu trei morţi şi zeci de răniţi, au arătat că „America se joacă cu focul”, este de părere Washington Post. „Naţionaliştii albi au fost mereu printre noi, iar o paradă a fanaticilor rasişti nu este surprinzătoare pentru oricine este familiar cu istoria americană, în special pentru cei care au fost ţinta urii şi a violenţelor timp de secole”, explică ziarul american, atrăgând atenţia că torţele aprinse la manifestaţiile din Virginia sunt o imagine periculoasă a „războiului cultural în curs de desfăşurare în America”. „Este ceva ne-american” titrează Time, preluând declaraţiile de condamnare a violenţelor de către politicieni din ambele partide. Criticile democraţilor şi republicanilor s-au îndreptat însă şi împotriva preşedintelui Trump, pentru că acesta a condamnat în termeni generali, „ura, fanatismul şi violenţa” ca provenind din „mai multe părţi” ale societăţii, evitând să-i numească în mod direct pe extremiştii rasei albe, din rândul cărora provin numeroşi susţinători ai săi, scrie New York Times. „Dle preşedinte, trebuie să-i spunem răului pe nume. A fost vorba despre adepţi ai supremaţiei rasei albe şi acesta este terorism intern” a subliniat senatorul republican Cory Gardner, citat de Bloomberg. Numeroasele apelurile pentru un răspuns mai ferm şi fără echivoc din partea preşedintelui au determinat Casa Alba să revină cu un comunicat în care precizează că declaraţia de condamnare include „suprematiştii albi, neo-naziştii şi toate grupurile extremiste”, observă Washington Post.

În criza nord-coreeană, Phenianul plusează din nou şi anunţă, potrivit Le Soir, pregătirea unor teste cu rachete mare-sol de pe un submarin, ceea ce ar agrava şi mai mult ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord pentru că o astfel de rachetă i-ar permite să acţioneze din afara peninsulei coreene. Această cursă nestăvilită a testelor realizate într-un ritm fără precedent în ultimul timp riscă să declanşeze în schimb o reînarmare în masă şi periculoasă în ţările vecine, într-o regiune de altfel crucială pentru economia mondială, atrage atenţia Le Monde. Cotidianul francez mai scrie că întrebat despre ce ar însemna un conflict, ţinând cont de concentraţia de arme de distrugere în masă pe teritorii restrânse, secretarul pentru apărare al Statelor Unite, James Mattis, a estimat sobru că ar fi „catastrofal”. Tocmai de aceea Parisul, Beijingul şi Londra îl presează pe Trump să calmeze lucrurile pentru „prevenirea oricărei escaladări a tensiunilor”, notează Le Figaro. Însă chiar şi fără să se ajungă la un conflict armat, războiul verbal dintre preşedintele american şi liderul nord-corean are capacitatea de a genera o criză în economia mondială, consideră The Guardian, explicând că sancţiunile economice împotriva Coreii de Nord ar putea duce la un război comercial cu China, o susţinătoare a Phenianului.

Neliniştile cresc şi în privinţa programului militar al Iranului. Promiţând „Moarte Americii”, duminică, parlamentul iranian a votat creşterea cheltuielilor pentru dezvoltarea programului de rachete, scrie Chicago Tribune. Măsura vine ca răspuns la noile sancţiuni impuse Teheranului de către Congresul american la începutul lunii august, explică New York Daily News.

Pe plan european, cancelarul german Angela Merkel îşi începe cu calm campania electorală în perspectiva alegerilor din septembrie, observă Politico.eu. Bazându-se pe o poziţie puternică în sondaje, abordarea lui Merkel este simplă: lucrurile merg destul de bine şi trebuie să se asigure că vor rămâne aşa, comentează publicaţia europeană, conchizând că cine se aşteaptă la o intrare fulminantă în luptă va fi dezamăgit. Merkel pune accent pe prosperitatea şi securitatea germanilor, observă San Francisco Chronicle, în timp ce Deustche Welle vorbeşte despre un mesaj de predictibilitate şi de liniştire că totul va fi bine. De altfel, sâmbătă la Dortmund, ea a abordat problema delicată a scandalului emisiilor de noxe în care este implicată industria auto germană, promiţând tehnologie curată, remarcă Financial Times, care mai reţine şi promisiunile privind protejarea pieţei muncii cu care încearcă să fure voturi de la adversarul său, social-democrat Martin Schulz. Deşi revista Bild îi creditează pe social-democraţi cu 24 de procente, cu mult în spatele celor 38 de procente pe care le-ar obţine creştin-democraţii lui Merkel, Martin Schulz se arată încrezător în posibilităţile sale de a ieşi victorios în alegeri, remarcă Reuters. Deocamdată însă în luna august, nu prea e mare lucru de făcut în Germania, constată Handelsblatt, explicând că germanii îşi iau foarte în serios concediul. Unele clişee standard despre comportamentul germanilor la locul de muncă se pot aplica şi pentru concediul lor: punctualitate, obiective clare, accent pe reguli şi norme, sentimentul de a deţine controlul şi dorinţa de a evita incertitudinile, mai observă Handelsblatt, subliniind că germanii nu renunţă la nicio zi de concediu pe care îl consideră ca făcând parte din drepturile omului.

Din păcate, în această perioadă toridă, îndrăgite destinaţii de vacanţă se confruntă cu incendii puternice de vegetaţie. În Grecia, pompierii se luptă cu zeci de incendii, titrează Kathimerini, menţionând şi zone din insule cu puternică atracţie turistică, precum Zankynthos sau Creta. Confruntată cu cel mai grav dezastru de vegetaţie arsă, Portugalia, la rândul ei, a cerut ajutor Europei în lupta cu flăcările, după ce focul a mistuit deja peste 140.000 de hectare de pădure şi a ucis 64 de persoane, notează Reuters, avertizând că ţara ar mai putea avea de înfruntat acest pericol încă vreo câteva săptămâni.

Carolina Ciulu