LE TEMPS: Fiscul românesc cere aproape 200 de milioane de franci companiei Alpiq

Valoarea TVA datorată de grupul energetic elveţian din cantoanele Vaud-Solothurn fiscului românesc este estimată provizoriu de către acesta la 175 de milioane de euro (197,6 milioane de franci). Alpiq  contestă această sumă

LE TEMPS (Elveţia), 14 august 2017 –  Alpiq, numărul unu elveţian în energie, a informat printr-un comunicat difuzat luni că va utiliza toate căile legale de recurs, atât la nivel local cât şi internaţional, împotriva fiscului românesc. Alpiq contestă cele 175 de milioane de euro arierate din TVA care i se cer, atât ca principiu, cât şi ca sumă.

Compania adaugă că este vorba despre un proiect de decizie. Ea îşi va prezenta argumentele TVAautorităţii fiscale româneşti, ANAF. Potrivit grupului Alpiq, filiala Alpiq Energy SE, cu sediul la Praga, în Republica Cehă, şi care operează în special în România, a respectat legea întotdeauna. „Alpiq are convingerea că activitătile sale în România sunt exercitate conform regulilor şi legilor româneşti şi europene”, a explicat purtătoarea de cuvânt Sabine Labonte.

Cazul va fi discutat între diferitele părţi

Documentul provizoriu al autorităţilor fiscale româneşti este studiat de experţii fiscali ai firmei. Compania vrea, într-adevăr, să-şi folosească dreptul la replică. Prin urmare, cazul va fi discutat între diferitele părţi, dar nu poate fi comunicată nicio dată privind o decizie finală.

În ce priveşte temerile analiştilor care estimează că provizioanele de 80 de milioane de franci de la sfârşitul anului 2016 nu vor fi suficiente pentru a acoperi eventualele ieşiri de bani legat de această afacere, Sabine Labonte răspunde că „Alpiq are la dispoziţie lichidităţi solide”. De altfel, potrivit precizărilor purtătoarei de cuvânt, caracterul şi mărimea provizioanelor posibile sunt în studiu.

(https://www.letemps.ch/economie/2017/08/14/fisc-roumain-reclame-pres-200-millions-francs-alpiq )

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/abuzoian