În viitorul apropiat, orice consumator îşi va putea schimba furnizorul de energie electrică

Mai sunt doar patru luni în care populaţia încă mai beneficiază de preţuri reglementate la energie electrică, iar furnizorii se luptă deja pentru atragerea cât mai multor consumatori casnici. Autorităţile le recomandă oamenilor să se informeze cât mai bine înainte de a alege un anumit furnizor de energie şi să fie foarte atenţi la ofertele capcană. La Galaţi, de exemplu, oamenii au reclamat deja la protecţia consumatorilor faptul că sunt bombardaţi cu oferte pe care nici măcar nu este precizat preţul, după cum relatează corespondentul nostru Maria Măndiţă.
Reporter: Apropiata liberalizare a pieţei energetice din România a creat o adevărată cursă a furnizorilor de energie, pentru a obţine cât mai mulţi clienţi. Maria Panţuş, pensionară.
Maria Panţuş: Au apărut 43 de furizori şi sunt foarte agresivi, vin la uşă, îţi cer documente, şi asta mă nemulţumeşte.
Reporter: O altă problemă legată de consumatori este cea legată de preţurile la energie. La Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consulatorului Galaţi deja s-au primit plângeri pe această temă. Carmen Tudor, şefa instituţiei.
Carmen Tudor: ANR-ul impune un preţ stabil o perioadă. Piaţa liberă fluctuează, în funcţie de achiziţiile de pe piaţa liberă. La acest moment, am văzut pe site-ul ANR-ului că există oferte cu preţuri mai ieftine decât cele reglementate, dar fluctuaţia nu este stabilită de nimeni decât de piaţă.
Reporter: Adică acele preţruri pot fi modificate în timp.
Carmen Tudor: Pot fi modificate în timp, în funcţie de contracte, unele contracte sunt pe durată determinată, preţ stabil, dar după ce trece acea perioadă determinată ei nu se mai pot întoarce în piaţa reglementată.
Reporter: Potrivit ANRE, niciun consumator nu este obligat să treacă în piaţa liberă sau să semneze noi contracte cu furnizorii, nici măcar cu actualul furnizor, legislaţia protejând consumatorii de riscul de a rămâne fără curent, evident, cu excepţia celor rău platnici./rduinu/atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 august)