Poliţia spaniolă l-a ucis pe Younes Abouyaaqoub, autorul atentatului din Barcelona

Poliţiştii de la Mossos d’Esquadra l-au ucis pe autorul atentatului de la Barcelona, Younes Abouyaaquoub. Cel care până acum era omul cel mai căutat de către poliţie, a fost doborât în municipiul Subirats (regiunea Alt Penedès).

Localizarea sa a fost posibilă datorită colaborării cetăţenilor. O localnică a văzut la prima oră a dimineţii un bărbat care semăna cu Abouyaaqoub apropiindu-se de case. Când femeia l-a abordat şi l-a întrebat ce făcea acolo, bărbatul a fugit în direcţia unor podgorii. Atunci localnica a alertat autorităţile. O patrulă a sosit rapid în zonă, iar când l-a localizat, bărbatul a arătat că purta o centură cu explozibil.

Individul a fost împuşcat, dar, în acest moment, operaţiunile rămân deschise, iar tehnicienii de la TEDAX (specialiştii în dezactivarea artefactelor explozive) acţionează pentru îndepărtarea oricărui pericol.

Pe contul de Twitter, poliţia catalană a confirmat după ora locală 16 că exista un „incident deschis” în Subirats (Alt Penedès).

De joia trecută, când s-a produs brutalul eveniment care a pus capăt vieţii a 13 persoane şi care a rănit peste 100, fuseseră intensificate toate controalele din partea diferitelor corpuri de securitate ale statului, atât pe drumuri,cât şi în staţii, dar şi pe alte căi de comunicaţii de pe întreg teritoriul.

După ce a călcat cu maşina trecătorii, Abouyaaqoub a abandonat zona La Rambla, a traversat piaţa La Boqueria şi a reuşit să fugă în zona universitară. Acolo l-a înjunghiat pe tânărul Pau Pérez şi a fugit în vehiculului său de-a lungul bulevardului Diagonal. În drumul său, a întâmpinat un punct de control al poliţiei şi după ce a călcat o agentă a poliştilor de la Mossos, a răuşit să scape. Autovehiculul a fost localizat în Sant Just Desvern, lângă clădirea Walden, dar Aobuyaaqoub a fost de negăsit.

Din acel moment, poliţia Mossos d’Esquadra nu a mai avut piste despre locul în care se afla, până în această după-amiază, când a fost localizat în municipiul Subirats din regiunea Alt Penedés. Operaţiunile sunt în continuare deschise, iar controalele de la intrarea şi ieşirea de pe drumuri s-au intensificat.

Articol de MAYKA NAVARRO, Barcelona

Traducerea: Veronica Popa

LA VANGUARDIA, 21 august 2017

http://www.lavanguardia.com/politica/20170821/43725905523/detenido-younes-abouyaaqoub-atentado-barcelona.html