Cutremur la Ischia: doi morţi şi 36 de răniţi; un tată şi copilul său de şapte luni, salvaţi dintre dărâmături

Bilanţul cutremurului care a lovit Insula Ischia, de 3,6 grade pe scara Richter, recalculat apoi la 4 grade de Institutul Naţional de Seismologie şi Vulcanologie (INGV), este de doi morţi şi cel puţin 36 de răniţi. Sute de persoane au ieşit în stradă, mai multe case s-au prăbuşi şi au suferit pagube însemnate, biserica Purgatorio a fost distrusă, numeroase hoteluri sunt izolate. „O explozie, apoi black out”, povestesc câţiva martori. Panică pe întreaga insulă.
„Am văzut crăpături pe un peretele hotelului care ne găzduieşte. Mi-a fost foarte frică”, povesteşte pentru Agenţia Ansa A.P., în vacanţă pe insulă, la Lacco Ameno. „Mă pregăteam să cobor când a avut loc seismul, scurt, dar intens. Am ieşit toţi în stradă şi acum îmi dau seama că zidurile hotelului au suferit crăpături”, mai spune turistul.
Foarte mari pagubele înregistrate la Casamicciola, în partea de nord a insulei, unde s-au prăbuşit şase case. O femeie a murit, după ce a fost lovită de molozul Bisericii Santa Maria del Suffragio. Cadavrul unei a doua femei a fost identificat sub dărâmăturile unei locuinţe.
O întreagă familie de şapte persoane a rămas blocată în propria locuinţă după prăbuşire în localitatea La Rita: extraşi vii un bărbat (tatăl), două femei şi un copil de şapte luni, Pasquale.
Salvatorii lucrează pentru a-i scoate de sub moloz pe ceilalţi doi fraţi, graţie ajutorului mamei. Cei doi au fost găsiţi de salvatori, care le-au dat apă, dar nu au fost încă scoşi de sub dărâmături.
Între timp, un bărbat rămas blocat sub o maşină a fost salvat de pompieri.
Cutremurul a avut magnitudinea 4 la o adâncime de 5 kilometri, cu epicentrul la 3 kilometri nord de Casamicciola. „Din ceea ce ştim, cutremurul este de origine tectonică şi nu vulcanică, Casamicciola este cunoscută pentru cutremure: în 1883, s-a înregistrat un seism de 5,8 grade, care a provocat 2.300 de morţi”, susţine geologul italian, Carlo Doglioni.
Comunicatul, care iniţial indica o magnitudine de 3,6 grade la 10 kilometri adâncime, are legătură cu informaţii redate automat de sistemul informatic, care adesea indică o adâncime la 10 kilometri. Apoi, se realizează analize mai exacte.
În privinţa consecinţelor, Doglioni observă că „nu este o noutate faptul că seismele de magnitudine mică fac daune, pentru că sunt superficiale, iar construcţiile nu sunt adecvate”.
Premierul Paolo Gentiloni a mers la sediul Protecţiei Civile din Roma, unde a luat parte la Comitetul Operaţional.
Spitalul Rizzoli din Lacco Ameno a fost evacuat din cauza a numeroase crăpături în zidurile clădirii. În spital au rămas numai cinci pacienţi intubaţi. O cameră de gardă a spitalului a fost instalată afară, în aşteptarea verificării clădirii. La 4:00 dimineaţa, spitalul a fost redeschis.
Sunt pregătite transporturile cu elicopterul pentru pacienţii internaţi la secţia de reanimare. Elicoptere sanitare au transportat la Napoli cinci pacienţi care se aflau în spitalul evacuat din Lacco Ameno. Un feribot cu un contingent de salvatori, dar şi o echipă cu unitate canină au sosit pe insulă.
În timpul nopţii, graţie a trei curse organizate special sub coordonarea Comandamentului General din cadrul Căpităneriei Portului, 1.051 de persoane au părăsit insula şi au fost primite la Pozzuoli de voluntarii de la Crucea Roşie Italiană (CRI), înainte de a pleca pe cont propriu, informează Protecţia Civilă în ultima actualizare a Comitetului Operaţional despre cutremurul care a lovit Ischia.
Pentru a-i ajuta pe cei care intenţionează să părăsească insula, a fost disponibilizat totodată, la Casamicciola, un feribot care poate transporta o mie de persoane, a informat şeful Departamentului Protecţiei Civile, Angelo Borrelli, adăugând că au fost activate şi două feriboturi în portul din Ischia, de 650 de persoane fiecare.
„Acesta este momentul pentru salvarea vieţilor, nu pentru altceva. Facem eforturi maxime de salvare la nivelul tuturor forţelor de ordine şi instituţiilor naţionale şi locale”, susţine preşedintele Regiunii Campania,  Vincenzo De Luca, la Radio Rai. „Am vorbit şi cu primarul din Casamicciola şi există multă îngrijorare în acest sens, în special în rândul turiştilor care încearcă instinctiv să părăsească insula în aceste momente, dar trebuie să ne păstrăm nervii tari. De mâine vor fi şi alte probleme, acum trebuie să înfruntăm situaţia de urgenţă”, a adăugat De Luca.
Federalberghi Ischia (Asociaţia Hotelurilor din Ischia) a decis să pună gratis la dispoziţie camerele propriilor structuri hoteliere pentru populaţie şi oaspeţii din localităţile Casamicciola Terme şi Lacco Ameno, afectate de seism. Cazările sunt disponibile în localităţile unde nu s-au înregistrat evenimente seismice. Federalberghi Ischia informează, totodată, că acţionează în contact strâns cu Centrul Operaţional al Protecţiei Civile.

(www.repubblica.it – 22 august 2017)/oavram/gioan

RADOR (22 august)

Cutremur în sudul Italiei

O persoană şi-a pierdut viaţa şi 25 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 4 pe scara Richter care a avut loc azi-noapte, în sudul Italiei. Seismul, care s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, s-a resimţit cel mai puternic pe insula Ischia, în largul coastelor oraşului Napoli, unde mai multe clădiri s-au prăbuşit. Echipele de salvare încearcă acum să ajungă la trei copii care sunt prinşi sub dărâmături. France Presse menţionează că acest nou seism s-a produs în contextul în care Italia se pregătea ca joi să comemoreze împlinirea unui an de la devastatorul cutremur care, în 2016, a provocat moartea a 299 de oameni la Amatrice, în centrul ţării./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 august