ICR găzduiește deschiderea oficială a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei 2017

Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 23-29 august 2017, în București, ediția pilot a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, la care sunt invitaţi să participe tineri din peste 10 state europene.

Deschiderea oficială a evenimentului, la care vor lua parte reprezentanţi UNESCO, ai Institului Cultural Român, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, miniştri, personalităţi ale lumii culturale, va avea loc miercuri, 23 august 2017, de la ora 18.45, la sediul Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, după următorul program:

– ora 19.00 Festivitatea de deschidere a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei 2017;

– ora 19.30 Vernisajul expoziţiei 56 ROUTE#againstviolence, a artistei Carmen Emanuela Popa.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, în noiembrie 2016, o parte din comisarii europeni au redactat o declarație comună în care este subliniată necesitatea lansării unei serii de acțiuni pentru anul 2017, în vederea combaterii tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor. Astfel, Comisia Europeană a dedicat anul 2017, anul eliminării violenței împotriva femeilor.

În acest context, manifestarea face parte din proiectul UNESCO’s Academy of Young Women – The fight against Xenophobia, Extremism and Aggression, propus de Comisia Națională a României pentru UNESCO în august 2016 la Paris şi declarat eligibil pentru implementare în România, în 2017.

Proiectul UNESCO oferă o altă perspectivă și soluții noi pe această temă, împărtășind idei pentru o egalitate de şanse reală pentru toţi, în toate domeniile, inclusiv cel al dezvoltării, având la bază respectul universal pentru toate drepturile omului, economice, sociale, culturale, civile şi politice, respectarea şi protecţia lor universală, ca factor fundamental pentru prevenirea şi eliminarea xenofobiei, extremismului şi agresiunilor de orice fel.

Ediţia pilot a Academiei UNESCO a tinerelor femei se va concentra pe trei cursuri de formare, importante pentru demersul acestui eveniment: dorința de a contribui la stabilirea unei societăți bazate pe înțelegere și pe solidaritate, o societate a non-violenței, dialogului, cooperării și păcii.

Primul curs de formare, susţinut de Andreea Buzec – manager de proiect, traininig şi consultant – se va axa pe modul de a crea atitudini proactive față de extremism și violență de orice fel, de a crea parteneriate și rețele de solidaritate, de a valoriza diversitatea și solidaritatea umană.

Al doilea curs de formare susţinut de Rodica Precupeţu – expert independent în domeniul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, dialogului interetnic şi intercultural – se va axa pe educația interculturală, pornind de la ideea că, într-o globalizare rapidă a societăților, există încă obstacole și lacune culturale între grupuri de oameni și, de multe ori, diferențe care creează conflicte și chiar agresiune, ţinând cont şi de faptul că, din 2015, Bucureștiul este membru al proiectului-rețea „Orașe Interculturale”, derulat de Consiliul Europei.

Al treilea curs de formare sustinut de Yannick Le Guern preşedinte şi fondator al companiei de inovație, strategie, consultanţă şi comunicare politică B1-AKT şi Laura Petrache, fondator al Migrant Sustainable Integration Lab şi director B1-AKT – se va concentra pe comunicarea PR și organizare, fiind unul dintre principalele instrumente de facilitare a unui dialog deschis pentru combaterea xenofobiei, a discriminării și a violenței.

Principalele rezultate ale proiectului vor fi sintetizate de participanţi și organizatori într-o revistă care va fi realizată bilingv, în timp real, în cadrul evenimentului. Aceasta va circula atât în format electronic, cât și tipărit, urmând să fie distribuită delegațiilor participante la Conferința Generală UNESCO de la Paris, din toamna acestui an (la care vor fi prezente delegaţii ale guvernelor din ţările membre UNESCO), precum şi la reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.

În cadrul evenimentului se va desfăşura şi o sesiune specială dedicată celei de-a 9-a ediţii a proiectului Metamorfoze, eveniment care-şi propune construirea de către tineri a unui spaţiu cultural comun în care să se regăseacă identitatea europeană.

Lucrările Academiei UNESCO se vor desfăşura în perioada 24-28 august 2017 la Hotel Royal, iar închiderea oficială va avea loc luni, 28 august, ora 18.00, la sediul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, str. Cehov nr. 8.

Mai multe informații: aici.

Accesul la evenimentul de la sediul ICR din 23 august 2017 se va face exclusiv pe bază de invitație.

Pentru detalii suplimentare:

dr. Daniela Popescu – Coordonator proiect Academia UNESCO 2017 – womenacademy2017@gmail.com;

Adina Renţea – coordonator proiect vizibilitate – 0756 163 403.

Site-ul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO – http://cnr-unesco.ro/, Facebook: UNESCOʼs Academy of Young Women.