RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Theodor Stolojan: Amestecul politicului în deciziile economice ale TAROM trebuie să înceteze

Compania TAROM trebuie aşezată pe aceleaşi principii de funcţionare ca o societate privată, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost prim-ministru la începutul anilor ’90. Directorul general al TAROM şi-a dat demisia, după ce premierul a cerut un control la operatorul aerian, aflat pe pierdere, potrivit unor surse citate de agenţiile de presă.

În opinia lui Theodor Stolojan, “controlul e bun pentru orice companie cu capital preponderent de stat, dar ceea ce Guvernul Tudose trebuie să înţeleagă este că TAROM-ul se află într-o economie, într-o piaţă cu o competiţie extrem de intensă şi în consecinţă TAROM-ul trebuie aşezat pe aceleaşi principii de funcţionare ca o companie privată, chiar dacă TAROM-ul este cu capital de stat”.

Eurodeputatul consideră că “trebuie încetat cu amestecul politicului în deciziile economice ale TAROM-ului. Or acest lucru presupune foarte-foarte multe lucruri, începând de la ceea ce se cheamă principiile guvernanţei corporative, aplicate în cazul TAROM-ului, până la restructurarea companiei”.

Cum poate fi făcut TAROM-ul profitabil? “Uitându-te foarte atent cum funcţionează companiile private şi aplicând metodele lor de conducere corporativă, de organizare internă, de mentenanţă şi aşa mai departe”, spune Theodor Stolojan.

Autor: Cosmin Ruscior/vpopa

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 21 august 2017

http://www.rfi.ro/economie-97198-theodor-stolojan-amestec-politic-tarom