Filmul „Moromeţii 2” va fi realizat la 30 de ani de la lansarea peliculei „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea

Una dintre cele mai cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei româneşti, „Moromeţii”, va avea parte de o continuare.

Este vorba despre „Moromeţii 2” care va fi realizat la 30 de ani de la lansarea filmului, în regia aceluiaşi Stere Gulea.
Partea de producţie va fi una complexã, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schitţle şi imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero.
Scene importante vor fi turnate la Bucureşti, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina. Scenariul peliculei, inspirat din ‘Moromeţii’, volumul 2, ‘Viaţa ca o pradă’ şi publicistica lui Marin Preda, reia firul poveştii familiei Moromete dupã cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale – Ilie Moromete şi fiul său, Niculae – văd aceste schimbări cu ochi diferiţi, prilej permanent de conflict.
„‘Moromeţi 2′e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul şi filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaureazã un nou sistem politic, e multă îngrijorare şi teamã. Iar lumea aceea pe care o ştiam dispare, de fapt. Asta m-a şi atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supravieţuit până în anii ’50 colectivizãrii. E un omagiu adus acestei lumi’, declară Stere Gulea, citat în comunicat.
Filmarile la „Moromeţii 2” vor începe în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeaşi casă şi în acelaşi sat în care a fost turnat şi primul film, în vara lui 1985 – Talpa, din judeţul Teleorman.
Satul se afla la 45 de kilometri de Alexandria şi la doar cativa kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda.
Distribuţia filmului este una selectă. Horaţiu Mălaele îl va interpreta pe Ilie Moromete, Dana Dogaru pe Catrina Moromete şi la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Pastina pe Niculae. Alţi actori din distribuţia filmului ‘Moromeţii 2’ sunt: Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Văsluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Ralea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa şi Dorina Chiriac.

BUCUREŞTI FM – 28 august