Meleșcanu: Dosarul Roșia Montană, depus „ilegal” la UNESCO

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că dosarul Roșia Montană a fost depus ‘ilegal’ la UNESCO, afirmând că nu a fost aprobat de premierul Dacian Cioloș, nici de guvern.

„A fost trimis de către unul din miniștri, spune Teodor Meleșcanu. Deci din acest punct de vedere există niște vicii de procedură. Pe fond însă trebuie să vedem cu adevărat ce anume trebuie protejat în zona Roșiei Montane. Eu sunt născut acolo, știu care sunt problemele și mai știu că oamenii au trăit întotdeauna de pe urma mineritului. Nu există alte posibilități de ocupație în zonă. Deci cred că trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului fără exagerări și în același timp care să ne permită să exploatăm resursele pe care le avem”, a spus Meleșcanu.

Ministrul de Externe a mai afirmat, referitor la protestele privind Roșia Montană, că fiecare cetățean are dreptul să-și exprime opinia, dar deciziile trebuie adoptate de Guvern și Parlament.

El a mai spus că există o problemă în faptul că statul român este dat în judecată de compania care deține acțiuni la Roșia Montană.

De cealaltă parte, fostul ministru al culturii, Corina  Șuteu, dădea asigurări zilele trecute că dosarul nu are nicio problemă tehnică.

“Dreptul guvernului de a retrage candidatura dosarului ar trebui însoțită de argumente valide, eventual de ordin tehnic, dar aceastea nu există.  Deja UNESCO a confirmat că la analiza pe care au făcut-o, dosarul este foarte bun și este considerat complet, iar această informare a sosit la începutul anului la ministerul culturii.

De altfel ce știu prin intermediul ambasadei noastre UNESCO de la Paris este că dosarul considerat unul dintre cele mai bune care au fost vreodată depuse, deci dacă aceste  argumente tehnice nu există eu nu văd un motiv care să stea în picioare pentru retragerea dosarului.”

Între timp, peste 200 de persoane, susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană, s-au adunat vineri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta după ce premierul Mihai Tudose a susţinut că se va încerca retragerea candidaturii pentru includerea pe lista UNESCO.

Întrebat dacă afirmaţia lui Teodor Meleşcanu, potrivit căreia dosaul Roşia Montană ar fi fost trimis la UNESCO în mod ilegal, neavând semnătura lui Dacian Cioloş sau aprobarea Guvernului, Liviu Dragnea a afirmat că, dacă dosarul nu este corect întocmit, el nu ”poate să producă efecte”.

„Dacă procedurile nu au fost corecte, e normal că el (dosarul – n.r) nu poate să aibă efecte. Dar, dincolo de asta, subiectul în sine, Roşia Montană, este un subiect delicat care trebuie abordat cu foarte multă cumpănire”, a transmis de la Mamaia liderul PSD, Liviu Dragnea./czaharia

Andreea Orosz -RFI, 2 septembrie 2017