Reacții internaționale la anunțarea premierului desemnat al Kosovo

Agențiile occidentale au transmis că Ramush Haradinaj a primit mandatul pentru formarea noului Guvern al Kosovo și au reamintit că este vorba despre fostul luptător de gherilă care a fost inculpat de două ori pentru crime de război comise în timpul conflictului armat din Kosovo. Agențiile observă că Haradinaj a fost propus de așa numita coaliție beligerantă, formată de foști luptători de gherilă care au luptat împotriva forțelor sârbe în războiul din 1998-1999. Pe numele lui Haradinaj s-au formulat de două ori acuzații pentru crime de război, dar Tribunalul Penal Internațional de la Haga l-a achitat de două ori – remarcă Agenția REUTERS și adaugă că partidul lui Haradinaj (Alianța pentru Viitorul Kosovo) a semnat un acord de coaliție pentru formarea Guvernului cu formațiunea Alianța pentru Noul Kosovo.

Agenția FRANCE PRESSE amintește că Parlamentul Kosovo trebuie să voteze desemnarea lui Haradinaj. Agenția subliniază că Haradinaj a fost comandant al fostei Armate de Eliberare a Kosovo, în timpul conflictului armat cu Serbia și reamintește că a fost ales premier în 2004, dar a demisionat după ce TPI l-a acuzat de crime de război. AFP subliniază că „tovarășii de arme” l-au poreclit Rambo, că mulți albanezi îl consideră erou, în timp ce sârbii îl consideră criminal de război.

AFP remarcă că noul Guvern Kosovar se va confrunta cu reluarea dialogului cu Belgradul și normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, iar REUTERS apreciază că noul Guvern va trebui să rezolve problema ratei ridicate a șomajului (30%) și „îmbunătățirea relațiilor cu vecinii, în special cu Serbia”. „Va trebui să reformeze sistemul de sănătate și învățământ, sistemul administrației publice și să integreze reprezentanții celor 120.000 de sârbi kosovari care nu recunosc independența Kosovo” – apreciază REUTERS.

Agențiile reamintesc că în 2008 Kosovo și-a autoproclamat independența, dar Serbia nu recunoaște această hotărâre unilaterală a Pristinei./rmihaj/fcostea

www.blic.rs – 8 septembrie