Centrul Italiei: Cutremur de 3,9 grade în provincia Aquila, resimţit şi la Roma. Şcolile au fost închise

Un cutremur de 3,9 grade pe scara Richter a fost resimţit în centrul Italiei, duminică seara, 10 septembrie, la ora locală 21:58. Epicentrul s-a înregistrat între Scurcola Marcicana din provincia L’Aquila şi Magliano de’ Marsi, la 8 km adâncime. Seismul a fost resimţit cu o anumită putere în Aquila şi la Avezzano, în Ciociaria, diferit în Valea Comino, în zona Sora şi la Pescosolido. De asemenea, seismul a fost simţit uşor şi în unele zone din Roma, capitala Italiei.
Cu două ore înainte, un seism de 3,7 grade s-a înregistrat în zona Piacenza, cu epicentrul la şase kilometri nord de Nortasso, la o adâncime de 10 kilometri. Cele două cutremure au fost înregistrate de staţiile reţelei seismice din cadrul Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV). Nu s-au înregistrat pagube materiale şi umane.
Unii locuitori au ieşit în stradă şi şi-au petrecut noaptea afară. Multe persoane au sunat la pompieri, care ţin situaţia sub control. Ca o măsură de precauţie, şcolile din Avezzano, Tagliacozzo şi Scurcola Marsicana rămân închise luni, 11 septembrie. „Ca măsură de precauţie, am decis să închidem şcolile”, susţine primarul din Scurcola Marsicana, Maria Olimpia Morgante. La Avezzano, primarul Gabriele De Angelis comunică pe Facebook că a semnat o ordonanţă „preventivă, pentru suspendarea activităţilor didactice ale şcolilor pentru luni, 11 septembrie, cu scopul de a putea efectua o verificare imediată a clădirilor”. Aceeaşi decizie a fost luată şi de primarul din Tagliacozzo, Vincenzo Giovagnorio, care afirmă că a discutat cu „tehnicienii primăriei şi cu directorii şcolilor în scopul de a permite o revizie a clădirilor”.
„Acest cutremur a avut loc într-o zonă la sud de Campotosto şi foarte aproape de Avezzano, unde a avut loc seismul din 1915: una dintre zonele cele mai afectate de seisme din Italia”, a spus preşedintele INGV, Carlo Doglioni. „Zilele următoare vom urmări situaţia cu maximă atenţie, pentru a stabili dacă este vorba despre cutremure în lanţ sau despre un eveniment izolat”, a concluzionat preşedintele INGV./oavram/dsirbu

(www.skytg24.it – 11 septembrie)