Interviu cu Line Pettersen Langnes, consilier juridic principal din cadrul Autorităţii audiovizuale din Norvegia

Reporter – Florin Orban: Într-o lume a radioului, tranziţia de la transmisia de tip analog la cea digitală este destul de dificilă. De ce anume a fost nevoie în această primă instanţă pentru această tranziţie de la analog la digital?
Line Pettersen Langnes: În Norvegia există condiţii speciale referitoare la tipul nostru de ţară. Suntem o ţară mică, populaţia este larg răspândită, avem munţi înalţi, fiorduri şi o lungă linie de coastă, iar costurile de distribuţie sunt foarte mari. Pentru radiodifuzori nu a fost o opţiune să continue să emită atât în FM cât şi în DAB (Digital Audio Broadcasting – DAB – serviciu de radiodifuziune terestră digitală), aşa că pentru a se emite în format digital, a trebuit să se renunţe la emisia FM. Şi, de asemenea, aveam problema referitoare la faptul că frecvenţele FM erau ocupate, aşa că radiodifuzorii nu se mai puteau extinde. Tranziţia de la FM la DAB ne-a permis să ajungem de la cinci posturi naţionale de radio care emiteau în FM la aproape 30 care emit în format DAB, fără a ţine seama de posturile locale de radio care emit în format digital.
Reporter – Florin Orban: Cât de fluent a fost procesul de tranziţie de la emisia analog la cea digitală?
Line Pettersen Langnes: Suntem, în momentul de faţă, în mijlocul procesului de tranziţie. Până în prezent totul decurge bine, partea tehnică a corespuns aşteptărilor radiodifuzorilor. Vedem, totuşi, că publicul încă are nevoie de asistenţă. Există unele diferenţe între, spre exemplu, receptoarele noi faţă de cele care receptează semnale FM. Acestea sunt detalii pe care trebuie să le explicăm publicului pentru a putea avea o tranziţie fluentă.
Reporter – Florin Orban: Sunteţi încrezătoare că restul lumii – spre exemplu, Asia, Europa şi, să spunem, populaţia mai săracă a lumii – vă vor urma pe calea digitală?
Line Pettersen Langnes: Nu ştiu dacă Asia ne va urma în curând, însă unele dintre ţările europene intenţionează să ne urmeze exemplul. Elveţia este ţara care este în cea mai avansată etapă, dar ne uităm şi spre Danemarca şi Marea Britanie. Se pare că Norvegia devine singura ţară care renunţă la emisia FM în următorii ani.
Reporter – Florin Orban: Mulţumesc foarte mult!/cstoica/dsirbu

(RADOR – 11 septembrie)