Reacția agențiilor străine la alegerea premierului Kosovo

 Agențiile de presă REUTERS și ASSOCIATED PRESS (AP) au transmis imediat informaţia că a fost ales noul Guvern al Kosovo condus de Ramush Haradinaj, cu mențiunea că acesta și noul Guvern kosovar au dificila sarcină de a îmbunătăți relațiile cu Belgradul.
Agenția britanică REUTERS subliniază că Ramush Haradinaj a promis eradicarea corupției și continuarea dialogului cu Belgradul, afirmând în fața deputaților kosovari că „dialogul cu Serbia nu are alternativă”. Aceeași agenție amintește că cei zece parlamentari sârbi din Parlamentul Kosovo s-au consultat cu oficialii de la Belgrad și au convenit sprijinirea cabinetului Haradinaj, dacă vor primi conducerea a trei ministere. REUTERS menționează că opoziția kosovară l-a criticat pe Haradinaj pentru dependența de voturile sârbilor. Reprezentanţii sârbilor kosovari au declarat că vor solicita aprobarea Belgradului pentru fiecare decizie pe care o vor adopta. „Noul Guvern al Kosovo va avea dificila sarcină de a rezolva problema lipsei locurilor de muncă (rata șomajului fiind de 30%) și îmbunătățirea relațiilor cu Serbia, de care depinde avansarea în procesul de integrare europeană” – a concluzionat REUTERS.
Agenția americană AP a relatat succint despre alegerea noului Guvern de la Pristina, după trei luni de la organizarea alegerilor parlamentare anticipate de la 11 iunie. „Pentru Haradinaj, o provocare este situația gravă din economie, apoi continuarea dialogului tensionat cu Serbia și nu în ultimul rând adoptarea acordului de demarcare frontalieră cu Muntenegru, de care depinde liberalizarea vizelor pentru cetățenii Kosovo” – a apreciat AP./rmihaj

(www.rts.rs – 11 septembrie)