Interviu cu Jean Paul Philippot, preşedintele EBU

Reporter – Florin Orban: O dată cu apariţia noilor tehnologii, mijloacele de comunicare în masă sunt în plină revoluţie. Cum reacţionează Uniunea Europeană de Radioteleviziune faţă de acest proces?
Jean Paul Philippot: Reacţionăm pe două planuri. Reacţionăm, în primul rând, reafirmând şi revizuindu-ne valorile comune – independenţa, pluralismul, diversitatea, transparenţa, în aceeaşi măsură. Deoarece considerăm că într-o lume globalizată, aceste valori ne oferă o identitate şi sunt dovada rolului special pe care îl avem pentru a servi democraţia, pentru a servi cetăţenii. Deci, în al doilea rând, pe celălalt plan, noi îmbrăţişăm aceste noi tehnologii, pentru a profita de aceste oportunităţi de a produce conţinut în mod diferit, mai rapid, mai flexibil, de a ne adresa tuturor platformelor, de a conecta cetăţenii cu producătorii, cu jurnaliştii noştri, pe scurt, de a fi parte din lumea digitală, mobilă, individualizată, în domeniul audiovizual.
Reporter – Florin Orban: /Vorbind despre/ evenimentul la care participăm cu toţii, cum vedeţi rolul mass media publice în viitorul apropiat?
Jean Paul Philippot: Este important să organizăm reuniuni internaţionale, unde să putem facem schimburi de idei cu privire la provocările care ne stau în faţă şi cu privire la soluţiile pe care le elaborăm. Este o onoare pentru noi să fim găzduiţi de RADIO ROMÂNIA, în acest minunat cazino, pentru a face schimburi de idei, pentru a reflecta împreună la răspunsurile pe care trebuie să le găsim, să ne împărtăşim experienţele, să accelerăm introducerea noilor tehnologii, pentru a ne apăra independenţa şi a obţine suficientă finanţare pentru a rămâne independenţi, pentru a produce conţinut local, pentru a pune în evidenţă actorii vieţii culturale, sociale, economice, în fiecare dintre regiunile unde ne aflăm; de asemenea, cum să facem schimburi de informaţii prin intermediul reţelelor noastre.
Reporter – Simina Botar: În mod sigur ştiţi despre ce s-a discutat ieri, la ABU. Ce părere aveţi despre iniţiativa României de a încuraja acest dialog dintre ABU şi PBI (Public Broadcasters International)? Ce părere are EBU despre aceasta?
Jean-Paul Philippot: Noi avem o colaborare îndelungată cu Asian Broadcasting Union şi cu toate celelalte uniuni-surori. Există provocări locale şi provocări globale. Împărtăşim aceleaşi valori, promovăm aceleaşi valori. Valori ale independenţei ştirilor, ale conţinutului local, îmbrăţişarea noilor tehnologii şi împărtăşirea lor. Şi cred că este esenţial, într-un moment în care presa este globală – prin Internet poţi ajunge oriunde, la oricine din această lume – este esenţial ca uniunile din toate regiunile din lume să colaboreze, iar această întâlnire este un moment unic pentru a face schimb de exerienţă. Colaborăm mult, facem schimb de experienţă pe partea tehnică, de formate. Cu anumite uniuni, cum este, de exemplu, cea nord-africană, putem face schimburi de experienţă privind platformele, ceea ce este foarte fructuos. Aşadar, această întrunire va ajuta colaborarea dintre noi.
Reporter – Simina Botar: Aceasta este deja a treia întâlnire, a doua care are loc în România. Radio România pare a fi o interfaţă. Ca membru al EBU, consideraţi că este util?
Jean-Paul Philippot: În mod sigur este important şi este important că avem Radio România alături de noi. Este important, deoarece Radio România este într-adevăr experimentat şi are un lung istoric de producţii de calitate. Radio România face parte din diversitatea uniunii noastre şi Radio România este o companie exclusiv de radio. Există diferite companii de radio în lume, care se confruntă cu provocarea digitală şi care îmbrăţişează moştenirea culturală şi împărtăşeşte valoarea diversităţii. Diversitatea limbilor din interiorul României, diversitatea culturilor şi legătura dintre partea estică şi cea vestică a Europei, dintre nordul şi sudul lumii.
Reporter – Simina Botar: Mai am o ultimă întrebare. Canadian Broadcasting Corporation spuneau că definesc în profunzime care ar trebui să fie rolul informaţiei şi al educaţiei pentru postul public naţional. Este valabil şi pentru EBU?
Jean-Paul Philippot: Bineînţeles. Avem platforme pe care fiecare membru al uniunii poate să lucreze împreună cu ceilalţi. În câteva săptămâni vom avea o întâlnire importantă în Olanda, care se axează pe schimburi privind ştirile. O întâlnire în cadrul căreia editorii şefi, jurnalişti din diferite ţări pot face schimb de experienţă pe partea editorială şi tehnică. Este esenţial să ne împărtăşim descoperirile, exerienţa, mai bună sau mai puţin bună./aionita/dsirbu

RADOR – 12 septembrie