Interviu cu Ryoichi Ueda, preşedintele NHK Japonia

Reporter – Florin Orban: Cum funcţionează finanţarea postului public nipon şi cum o percepe publicul?
Ryoichi Ueda: NHK îşi atrage 97% din venituri de la taxele plătite de publicul televiziunii noastre. Legea audiovizualului din Japonia prevede ca toate gospodăriile în care se află televizoare să plătească taxe de recepţie. Chiar dacă nu există penalizări pentru lipsa plăţii, aproximativ 80% din telespectatorii noştri le plătesc. Acest lucru demonstrează nivelul ridicat al încrederii din partea audienţei noastre, ceea ce înseamnă totul pentru noi. Urmărirea valorilor noastre publice, prin intermediul unor platforme multiple, va consolida această încredere şi va asigura stabilitatea pe termen lung a sistemului de plată pentru recepţie.
Reporter: Japonia este un simbol al tehnologiei. Cum vedeţi viitorul mass-media publice, din punctul de vedere al conţinutului şi al metodei de transmisie?
Ryoichi Ueda: Una dintre valorile publice pe care le urmărim este aceea de a crea experienţe culturale de înaltă calitate. Vom utiliza tehnologia noastră de vârf pentru a produce conţinut de primă clasă. NHK a început teste de transmisiuni pe televizoarele noastre ultra HD 4K şi 8K, ceea ce numim în Japonia „Super Hi-Vision”. Aceasta va fi disponibilă pentru public în decembrie 2018. 8K va oferi tehnologie de ultimă oră în imagine şi sunet, îmbunătăţind semnificativ programele muzicale şi artistice ale NHK, precum şi alte forme de divertisment. Super Hi-Vision va aduce un nivel de entuziasm fără precedent faţă de transmiterea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo, din 2020, făcându-i pe telespectatori să se simtă ca şi cum ar fi pe stadion./mbrotacel/dsirbu

RADOR (12 septembrie)