La Sinaia este în plină desfăşurare întâlnirea anuală a radiodifuzorilor publici

Realizator: La Sinaia este în plină desfăşurare întâlnirea anuală a radiodifuzorilor publici – prima organizată în Europa de Sud Est. Experţi în radio şi în televiziune din peste 40 de ţări fac schimb de experienţe şi de idei despre modul optim în care se poate face faţă provocărilor specifice acestor instituţii. Noutatea s-a impus odată cu apariţia şi dezvoltarea platformelor de socializare. Relatează colega noastră, Alina Stănuţă:
Reporter: Cât de repede obţii informaţia şi o transmiţi mai departe reprezintă astăzi puterea, a subliniat ministrul de externe Teodor Meleşcanu, dar a atras atenţia că este crucial ca media să fie conştientă de acest rol, având în vedere dubla sa provocare: trebuie să obţii informaţii rapid, dar în acelaşi timp cu acurateţe.
Teodor Meleşcanu: E nevoie ca jurnalistul care face parte din instituţiile publice să aibă o legătură foarte directă cu celelalte instituţii de stat şi, evident, instituţiile de stat trebuie să fie capabile să comunice şi să-i pună la dispoziţie informaţiile necesare, astfel încât ştirea pe care o dă să fie fundamentată pe adevăr, corectă şi imparţială – asta este cea mai mare provocare pentru ziaristul de la organizaţiile publice.
Reporter: Deşi trăim într-o lume digitală, provocările şi scopurile posturilor publice au rămas aceleaşi – spunea preşedintele Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, Jean-Paul Phillipot.
Jean-Paul Phillipot: Să informăm într-o lume în care fiecare cetăţean poate acesa orice fel de ştiri false şi în care fiecare are de ales între mesaje de propagandă şi informaţie verificată, să educăm pentru a oferi cetăţenilor capacitatea de a alege şi de a-şi forma propria opinie, să deschidă minţile oamenilor pentru a sta departe de ideile populiste şi simpliste şi să distrăm, să prezentăm diversitatea moştenirilor noastre culturale.
Reporter: Radioul într-o nouă eră media, rolul jurnalistului în slujba comunităţii sau care este răspunsul posturilor publice în faţa populismului în faţa ştirilor false sunt alte teme care vor fi abordate în partea a doua a zilei./avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 septembrie)