EUOBSERVER: Contrabandiştii testează ruta de migraţie pe Marea Neagră către România

EUOBSERVER (Belgia), 12 septembrie 2017 – Contrabandiştii ar putea intenţiona să redeschidă ruta de contrabandă cu emigranţi prin Marea Neagră, între Turcia şi România, cu sute de oameni sosiţi deja cu bărcile în ultimele câteva săptămâni.

Agenţia UE a frontierelor, Frontex, a declarat marţi că sosirile recente sunt probabil parte a unui efort mai amplu al contrabandiştilor pentru a vedea dacă pot trimite oameni prin România în locul insulelor greceşti.

„E un pic prea devreme pentru a vorbi de redeschiderea rutei, dar e posibil ca aceşti contrabandişti să testeze cum funcţionează – asta e o posibilitate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a agenţiei, cu sediul la Varşovia.

„Credem că ar putea fi doar testare. Supraveghem această rută din 2011”, a declarat ea.

Paza de coastă românească a anunţat în weekend că aproximativ 200 de refugiaţi din Iran şi Irak au ajuns cu barca în portul Mangalia din România. Pe una dintre bărci se aflau 36 de copii.

Eugenio Ambrosi, directorul regional al biroului din Bruxelles al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, a declarat şi el marţi că sosirile din România constituie „un indiciu clar” că traficanţii şi contrabandiştii caută alternative.

România nu e parte a spaţiului Schengen, în care e călătoreşte fără paşaport. Totuşi, cu ruta vest-balcanică închisă şi cu oameni blocaţi pe insulele greceşti, unii pot privi România ca pe o variantă mai atractivă.

Sosirile din România survin totodată pe fondul unei relative creşteri a sosirilor zilnice din insulele greceşti, comparativ cu anul trecut.

În medie, 93 de oameni încă mai debarcă zilnic pe coastele greceşti, mulţi sfârşind în proceduri îndelungate de azil şi în condiţii de trai proaste.

Aproape 1.900 au fost trimişi înapoi în Turcia, după semnarea acordului privind migraţia de către UE şi Ankara la începutul lui 2016.

Returnările ar putea creşte dramatic dacă în Grecia consiliul de stat va respinge total contestaţiile depuse de sirieni în privinţa faptului că Turcia este sau nu o ţară sigură pentru refugiaţi.

Cazurile sunt încă în curs de desfăşurare, în vreme ce asupra autorităţilor elene creşte presiunea politică pentru a grăbi procedurile de apel.

Articol de Nikolaj Nielsen

https://euobserver.com/migration/138982

Traducere: Andrei Suba