Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an

Ministerul Agriculturii şi cel al Afacerilor Interne au primit cei mai mulţi bani în plus la rectificarea bugetară operată ieri de guvern. Pe de altă parte, la Transporturi sau Dezvoltare Regională, fondurile au fost diminuate. S-au alocat bani în plus mai ales pentru creşterea salariilor, în timp ce tăierile au fost operate în principal din sumele aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene, cauzate de întârzierile procedurilor de achiziţie, a explicat ministrul de finanţe.
Reporter: Andrei Şerban – În cadrul şedinţei de Guvern, ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a explicat că rectificarea bugetară este pozitivă, deoarece s-a înregistrat o creştere economică mai mare decât a fost iniţial evaluată.
Ionuţ Mişa: Creşterea economică de 5,8%, înregistrată pe semestrul I, a condus la revizuirea pozitivă a creşterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anului 2017, la 5,6%. În aceste condiţii, Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.
Reporter: Ionuţ Mişa a mai spus că bugetele administraţiilor locale au fost mărite, pentru plata cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, pentru plata pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, şi pentru finanţarea programelor din şcoli. Şi Ministerul Sănătăţii va primi mai mulţi bani pentru plata personalului medical, la fel şi Ministerul de Interne, pentru a asigura drepturile salariale şi pensiile poliţiştilor. În agricultură vor ajunge în plus 1,8 miliarde de lei pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Pe de altă parte, bugetele au fost diminuate în principal la Ministerul Dezvoltării Regionale, la Ministerul Transporturilor, şi la cel al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 septembrie)