„Vioara lui Enescu”, la Tulcea

În plin festival „Enescu” la Bucureşti, vioara marelui maestru îşi continuă călătoria prin ţară împreună cu Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Aseară au ajuns la Tulcea – cea de-a 4-a oprire a turneului din acest an.

Reporter: Irinel Călin – „Vioara lui Enescu”, turneu ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie, a propus în acest an cinci oraşe din ţară, spre deosebire de anii trecuţi, când violonistul Gabriel Croitoru ajungea, de regulă, cu vioara şi muzica lui George Enescu, preponderent la sate.

Gabriel Croitoru: A debutat acest turneu în satul natal al lui Enescu, Liveni – unde, de altfel, există în primărie un tablou în care este reprezentat Enescu alături de Lae Chioru, menestrelul satului, pentru care Enescu a avut o stimă deosebită.

Reporter: Cel mai scurt dintre turneele „Vioara lui Enescu” se va încheia mâine, după numai o săptămână, la Slatina. Violonistul Gabriel Croitoru spune totuşi că în cele cinci ediţii precedente vioara lui Enescu a ajuns prin multe locuri.

Gabriel Croitoru: În fiecare an am încercat să ducem muzica noastră prin toate colţurile ţării, în tot felul de sate – şi nu numai. Adică am fost în parcuri în vreo două ediţii, am cântat în licee într-o altă ediţie…

Reporter: Vioara lui Enescu a mai fost alături de Gabriel Croitoru şi anul trecut la Tulcea, printr-un alt proiect cultural al Radio România, respectiv „Duelul Viorilor”./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 septembrie