Riscul de depresie scade în funcţie de nivelul de educaţie al unei persoane

Riscul de a suferi de depresie este cu atât mai mic cu cât creşte gradul de educaţie, susţine raportul anual al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind Educaţia.
Documentul constată ca persoanele mai bine pregatite au oportunităţi mai bune de angajare şi salarii mai mari, factori care „reduc prevalenţa anxietăţii”. Persoanele mai instruite au „rate mai scazute de morbiditate şi o speranţă de viaţă mai lungă”, cu menţiunea că „sistemele de educaţie pot contribui şi la reducerea depresiei”, deoarece „indivizii mai bine educaţi sunt în general mai buni pe piaţa muncii”, ceea ce diminuează „prevalenţa anxietăţii şi a depresiei”, precizează raportul OCDE.
Aceste concluzii se bazează pe un vast sondaj privind sănătatea, realizat prin interviuri în mai multe ţări europene în 2014, sondaj ale cărui rezultate au fost publicate anul acesta. În aceste state, 8% dintre persoanele, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, au afirmat că au suferit de depresie în cele 12 luni anterioare interviului, iar „prevalenţa depresiei declarate de respondenţi variază semnificativ în funcţie de nivelul de educaţie”. Astfel, în medie, procentul depresivilor este de două ori mai mare la adulţii care nu şi-au terminat liceul (12%) decât în rândul absolvenţilor de învăţământ superior (6%), mai arată raportul. Diferenţa dintre cei cu Bacalaureatul şi cei cu studii superioare este aşadar de 3 procente.
„Procentul de adulți care declară că suferă de depresie se reduce cu fiecare etapă succesivă a nivelului de pregătire”, relevă raportul anual al OCDE. Educația „contribuie la dezvoltarea unei serii de competențe”, dar acestea din urmă nu au toate același impact asupra depresiei, a adăugat raportul. Astfel, „consolidarea abilităților sociale și emoționale, cum ar fi stima de sine, are un impact mai mare decât consolidarea” abilităţilor matematice sau literare.
Procentul femeilor care se consideră depresive este, în general, mai mare decât procentul bărbaților, dar „scade mai puternic decât în cazul bărbaților, ca urmare a creșterii nivelului de educație”.
Depresia are cauze multiple, însă riscul acesteia creşte în condiţii de şomaj sau inactivitate, doua situaţii care uneori conduc la singurătate şi probleme de bani.
„Ridicarea nivelului de pregătire le oferă persoanelor instrumente mai bune pentru a face faţă acestui factor de risc”, mai subliniază raportul OCDE, intitulat „Educația pe scurt”./rcostea/vdraguta

(www.levif.be – 19 septembrie)