Preşedintele SUA ameninţă Coreea de Nord, de la tribuna ONU

 De la tribuna Naţiunilor Unite, preşedintele american Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu distrugerea totală, dacă va fi nevoit şi l-a numit pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, „omul-rachetă aflat într-o misiune sinucigaşă”. Preşedintele Statelor Unite a acuzat şi regimul din Iran că exportă violenţă, vărsare de sânge şi haos şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea denunţa acordul de denuclearizare pe care Teheranul l-a încheiat cu marile puteri. Corespondentul Radio România, Doina Saiciuc, a urmărit pledoaria liderului american la Adunarea Generală a ONU din New York.
În primul său discurs, la Naţiunile Unite, preşedintele Trump a ameninţat că va distruge total Coreea de Nord dacă nu îşi abandonează programul de înarmare nucleară.
Donald Trump: „Dacă oamenii drepţi nu îi confruntă pe cei câţiva ticăloşi, răul va triumfa. Nimeni nu a arătat atâta dispreţ faţă de lume şi propriii cetăţeni decât regimul imoral din Coreea de Nord. Nici o naţiune a lumii nu are interesul de a vedea că această bandă de criminali se înnarmează cu arme nucleare şi rachete”.
În vreme ce a mulţumit Rusiei şi Chinei pentru a fi sprijinit recentele sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate împotriva Coreei de Nord, preşedintele Trump a acuzat indirect că cele două ţări continuă să facă afaceri cu regimul Kim. Denuclearizarea este singurul viitor acceptabil pentru Coreea de Nord, a mai arătat preşedinte Trump. Ales cu celebrul deja slogan „America  First”, „America pe primul loc”, preşedintele Trump a argumentat că naţiunile individuale ar trebui să acţioneze în propriul interes, dar să se unească în faţa unei ameninţări comune. Liderul de la Casa Albă a cerut de asemenea comunităţii mondiale să se unească în a pune capăt programului nuclear al Iranului./dursache/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 septembrie)