Peste 15.000 de persoane din opt oraşe din Rusia au fost evacuate din clădiri, din cauza unor alerte cu bombă

În total peste 15.000 de persoane, din opt oraşe din Rusia, au fost evacuate, în ultimele 48 de ore, din mai multe clădiri, din cauza unor alerte cu bombă. Ameninţările au fost făcute telefonic.
«Da, într-adevăr, serviciile de urgenţă sunt mobilizate şi au întreprins joi măsuri de urgenţă, efectuând evacuarea persoanelor din clădirile vizate», au precizat autorităţile, citate de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
În ultimele 48 de ore, au fost primite apeluri anonime care anunţau alerte cu bombă ce vizau 47 de clădiri din opt oraşe din Rusia„, au precizat autorităţile. Ameninţările cu bombă au vizat şase muzee, inclusiv Muzeul Panoramic Borodino. De asemenea, au fost evacuate persoanele aflate în zece clădiri administrative şi şase centre comerciale. Presa a anunţat că, din cauza unei alerte cu bombă, au fost evacuate în jur de două mii de persoane din birourile companiei Yandex din Moscova. Amintim că Yandex este o companie ruso-olandeză cu sediul în Amsterdam și sediul operativ central în Moscova, care este cunoscută prin intermediul serviciilor de internet, în special motor de căutare cu același nume. Alerta ce viza birourile Yandex a venit la scurt timp, după vizita efectuată la sediu de preşedintele rus, Vladimir Putin. Compania a revenit ulterior cu un comunicat, prin care a precizat că incidentul s-a produs din cauza unor defecţiuni la sistemul de detectare, semnalizare și avertizare incendiu. Miercuri, alte 32.000 de persoane din 12 oraşe din Rusia au fost evacuate din clădiri, din cauza unor alerte cu bombă. Valul de alerte false cu bombă continuă în Rusia pentru a doua săptămână consecutiv. Mii de clădiri au fost vizate până în prezent de aceste alerte cu bombă, fiind evacuate în total până în momentul de faţă 350.000 de persoane din Rusia. Autorităţile au precizat că niciuna dintre aceste alerte cu bombă nu s-a confirmat, fiind vorba de alerte false. Surse din cadrul poliţiei au anunţat Agenţia de presă RIA NOVOSTI că persoanele care au alertat telefonic poliţia aveau legături cu organizaţia teroristă Stat Islamic. Potrivit declaraţiilor poliţiei, unele alerte telefonice au fost primite din străinătate. Persoanele care au sunat vor fi căutate prin Interpol.
Preşedintele rus, Vladimir Putin a fost informat în legătură cu situaţia creată şi sunt întreprinse măsuri pentru a-i depista pe cei care se fac vinovaţi şi pentru a-i trage la răspundere, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin./vdraguta/atataru

www.ria.ru – 22 septembrie