THE HINDU: Cimitirul Vesel din România oferă vizitatorilor un umor negru

Crucile ortodoxe de aici au epitafuri colorate şi desene copilăreşti

Moartea nu este întotdeauna tragică, cel puţin în acest cimitir românesc, unde morţii îi atrag pe vizitatori cu poveştile vieţii lor.
Cimitirul Vesel de la Săpânţa, un sat din nord-vestul ţării, este o colecţie de peste 1.000 de cruci ortodoxe din lemn, ornamenate şi pictate cu epitafuri vesele şi desene copilăreşti.
Puţine sunt secretele din această comunitate şi, indiferent care ar fi fost defectele cuiva în timpul vieţii, ele se transformă în „artă funerară” după ce moare. Această abordare umoristică şi lipsită de orice emoţii, care îşi are rădăcinile în cultura ţărănească tradiţională din regiune, îi intrigă pe vizitatori.
În pofida celor 600 de kilometri nord-vest care îl desparte de Bucureşti, capitala României, cimitirul rămâne una dintre principalele atracţii turistice ale ţării.
„Mi-am dat seama ce îi atrage pe turişti. Acest cimitir nu este un simplu cimitir. Oamenii şi-au dat seama că este un loc unde poţi râde de moarte”, a declarat sculptorul Dumitru Pop Tincu, în vârstă de 62 de ani, care a sculptat multe dintre crucile cimitirului. El vorbeşte din atelierul său, îmbrăcat în costumul tradiţional format dintr-o cămaşă brodată, pantaloni largi şi un clop.

Muzeu în aer liber

Într-una din dimineţi, nişte turişti germani s-au plimbat printre crucile vopsite în albastru, verde şi galben, uitându-se la desenele caricaturale şi la versurile scrise în limba ciudată a localnicilor. Unii au considerat locul mai puţin un cimitir şi mai mult un muzeu în aer liber.
Gerhard Schuster, un german născut în România, în vârstă de 63 de ani, care locuieşte la Kempten, în sudul Germaniei, a declarat: „Încă din copilărie au auzit poveşti despre locul ăsta. Părinţii mei vrbeau despre Cimitirul Vesel, iar eu am vrut mereu să vin să-l văd, dar abia acum am putut să ajung”.
Unul dintre desene înfăţişează un tânăr în căruţa pe care o mâna în momentul când a fost călcat de tren. Epitaful lui sună aşa: „Mi-a plăcut viaţa tare mult, am fost în vestul Europei, blestemat fie el cu metroul ăla din Paris cu tot. Îmi plăcea să joc cărţi şi am murit în 2001, când aveam 16 ani”.
Pe unele cruci sunt înscrise poveşti moderne cu o anume morală. Epitaful unui camionagiu îi avertizează pe cei vii că e periculos să munceşti prea mult.
THE HINDU (India), 21 septembrie 2017
http://www.thehindu.com/news/international/romanias-merry-cemetery-offers-visitors-dark-humour/article19722280.ece

Traducerea: Alexandru Danga