Sute de persoane au protestat în marile oraşe germane

Ascensiunea la nivel federal a extremiştilor germani de dreapta – până acum prezenţi în mai multe parlamente regionale – a stârnit reacţii de respingere, atât în ţară, cât şi la nivel european.
Sute de persoane au protestat aseară în marile oraşe germane faţă de intrarea în Bundestag pentru prima dată după al doilea Război Mondial a extremiştilor de dreapta. La Berlin, manifestanţii au strigat ‘afară cu naziştii’ şi ‘rasismul nu este o soluţie”. Germania se confruntă acum o dată cu intrarea în parlament a dreptei naţionaliste cu cea mai mare provocare a sa de la naşterea Republicii Federale în 1949, a apreciat Consiliul Central al Evreilor din Germania, într-un comunicat difuzat aseară. La nivel european Germania era printre ultimele ţări membre ale Uniunii în care extremiştii şi populiştii de dreapta nu intraseră în parlamentul naţional. De altfel liderii extremei drepte – în Franţa, Marie Le Pen, şi din Olanda, Geert Wilders, cu acelaşi puternic discurs antieuropean şi antimigraţie – au fost printre primii care şi-au felicitat aseară parteneri din Alternativa pentru Germania. Despre ascensiunea AFD-ului care ar putea deveni principalul partid de opoziţie din Bundestag a comentat pentru RRA expertul în relaţii internaţionale Andrei Ţărnea.
Andrei Ţărnea: „Centrul politicii germane este sub asaltul extremelor. Alternativa pentru Germania va specula acest val de nemulțumire publică, care nu e legat exclusiv de chestiunea imigranților și a valului de refugiați care a ajuns în Germania în 2014-2015, în primul rând, ci e nemulțumit de modul în care funcționează atât Germania, cât și Europa la acest moment.
Reporter: Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a telefonat aseară cancelarei Merkel pe care a felicitat-o pentru victoria în alegeri, asigurând-o de hotărârea sa de a avea în continuare, împreună, o colaborare esenţială pentru Europa”./dursache/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie)