Concert aniversar “LIPATTI 100 – În căutarea luminii…” la Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului, compozitorului și pedagogului român Dinu Lipatti, celebrării Zilei Internaționale a Muzicii 2017 și a deschiderii celei de-a VII-a ediții a Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești (Roma, 1–21 octombrie 2017), Accademia di Romania din Roma, Ambasada României în Republica Italiană, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, Asociația Culturală PROPATRIA din Roma și Muzeul Național “George Enescu” din București, organizează evenimentul LIPATTI 100.

Concertul aniversar LIPATTI 100 – În căutarea luminii… susținut de pianista Mara DOBRESCU, pe scena Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma (Via dei Greci 18 – Roma), va avea loc duminică, 1 octombrie 2017, ora 18:00. În program piese de: D. Lipatti, G. Enescu, J.S. Bach/F. Busoni, D. Scarlatti, W.A. Mozart, E. Grieg, C. Schumann, R. Schumann, A. Vieru, O. Respighi și F. Chopin.

Cu această ocazie, în timpul concertului, Accademia di Romania din Roma și Muzeul Național “George Enescu” din București vor prezenta publicului un scurt film realizat de Samsung România cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări: 06 320 15 94; e-mail: accadromania@accadromania.it

Se poate aprecia numai sonoritatea cristalină și fluiditatea articulațiilor. Întotdeauna preocupată de rigoare, echilibru și eleganță” (Michel Le Naour – Le Monde de la Musique).

image001Renumita pianistă de origine română Mara Dobresco stabilită în Franța și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzica George Enescu, la clasa Prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar și eleganța și finețea frazărilor sale. Obținerea Bursei Guvernului Francez timp de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Național Superior din Paris cu cele mai înalte distincții și devine foarte repede laureată a numeroase Concursuri Internaționale și bursieră a Fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia și Lili Boulanger. Obține de asemeni un master în muzică contemporană la Conservatorul Național Superior din Geneva.

Mara Dobresco este invitată să concerteze în recital sau ca solistă atât pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât și în numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar și La Monnaie din Bruxelles. Susține recitaluri și concerte în Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii la Chicago și New York se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio și Televiziunea Română, pentru Radio France și Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobresco este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică și teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentați muzicieni din generația sa, făcând parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în întreaga lume. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard și Dominique Merlet.

Organizatori: Accademia di Romania din Roma, Ambasada României în Republica Italiană, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, Asociația Culturală PROPATRIA din Roma și Muzeul Național “George Enescu” din București

Partener media: Radio România

 Responsabil proiect: MIHAI STAN

Tel. +39.06.3201594; mail. mihai.stan@icr.ro

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA