Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie cu 6%, de la 1 octombrie

Gazele pentru populaţie se vor scumpi de la 1 octombrie în medie cu 6%, a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Hotărârea este motivată de faptul că, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale a fost liberalizat, astfel că, în acest moment, consumatorul casnic plăteşte preţul pieţei.
Reporter: Cristian Bâcâin – Prezent la Comisia de Industrie din Camera Deputaților, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, Emil Calotă, a explicat că decizia luată de Comitetul ANRE vine ca urmare a evoluației pieței gazelor din ultimele luni din motiv pentru care costurile operatorilor din sistem au crescut.
Emil Calotă: Jocurile, apropo de nivelul de transparenţă, vor evolua. Va trebui să urmărim împreună cu Consiliul Concurenţei ca piața să evolueze la nivel concurenţial, să nu apară manipulări şi speculări chir în situaţii limită, când deliberat vor merge să facă importuri scumpe pentru a completa golurile de cerere.
Reporter: Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a pledat în Comisia de Industrie a Camerei Deputaților și pentru transferarea dreptului de concesiune a Serviciului de Distribuție a Gazelor către Adminsitrația Locală, pentru a impulsiona dezvoltarea rețelei și pentru a o pune în relație directă cu furnizorii locali. O altă solicitarea vizează depozitele strategice de gaze.
Emil Calotă: E vorba de reconsiderarea policii de depozitare, înmagazinare gaze naturale în România, pentru că fără reconsiderarea acestor aspecte nu putem să punem în aplicare Regulamentul 994 privind asigurarea securității în aprovizionare cu gaze în România.
Reporter: În ceea ce privește prețul energiei electrice, acesta se va majora și el, tot de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pentru un consum de 100 kw/h pe lună – a stabilit, tot ieri, Comitetul de Reglementare al ANRE./eradu/aionescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 septembrie)