Autorităţile de la Madrid caută să împiedice referendumul din Catalonia

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, declară că nu este dispus să renunţe la referendumul de independenţă faţă de Spania programat mâine şi că executivul său a prevăzut ca totul să se desfăşoare normal. Poliţia catalană a primit ordin de la guvernul central spaniol să închidă toate secţiile de votare înainte de ora 6:00 a zilei de mâine, pentru a împiedica referendumul. Mii de spanioli au manifestat în mai multe oraşe din ţară împotriva consultării populare.

Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annamaria Damian – „Eu sunt spaniol şi Catalonia este Spania” – au fost cele mai strigate lozinci la mitingul împotriva referendumului de independenţă din Barcelona. Ministerul de Interne de la Madrid precizează într-un comunicat că în şcolile ocupate de susţinătorii referendumului sunt folosiţi minorii şi persoanele în vârstă, cu scopul de a face dificilă evacuarea. Conform unei decizii judecătoreşti, colegiile şi alte localuri destinate votării trebuie evacuate şi sigilate înainte de ora locală 6:00 a zilei de duminică.

Liderul catalan, Carles Puigdemont, a declarat că nu este dispus să renunţe la referendum şi că echipa sa a prevăzut ca votarea să se desfăşoare cu normalitate.

În Catalonia trăiesc aproximativ 100.000 de cetăţeni români. Aceştia nu vor vota la acest referendum, considerat ilegal de autorităţile de la Madrid. La consultare au dreptul să participe doar cetăţenii spanioli rezidenţi în regiune./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 septembrie