Două premiere medicale la Spitalul Județean din Timișoara

Medicii timișoreni vor efectua, astăzi, două intervenții chirurgicale în premieră pentru țara noastră. Este vorba despre două intervenții endovasculare care vor fi realizare de specialiștii Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean din Timișoara. Prima intervenție va fi efectuată la o pacientă de 24 de ani care a fost diagnosticată din naștere cu sindromul May Thurner. Mai exact, vena principală a membrului inferior stâng în interiorul abdomenului este îngustată, explică reprezentanții spitalului din Timișoara. În urmă cu două luni, pacienta a suferit o tromboză venoasă profundă care i-a pus viața în pericol. Tânăra a fost tratată de medicii timișoreni care i-au intrpdus în interiorul venei trombozate un tub prin care, timp de patru zile, s-a injectat o substanță care a dizolvat trombul. Specialiștii timișoreni au decis să intervină și asupra sindromului May Thurner. Drept urmare, o echipă de chirurgi vasculari și radiologi va plasa un stent venos care are o construcție specială.

Cea de-a doua premieră se referă la o intervenție endovasculară la nivelul arterei iliace, la un tânăr care suferă de o boală anevrismală cu mai multe localizări. Tratamentul se va realiza prin implantarea pentru prima oara în țara noastra a unei proteze special construite pentru artera iliacă.

La cele două interveții medicii români, Prof. Dr. Mihai Ionac și Dr. Adrian Tutelcă dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experiență redutabilă în chirurgia endovasculară. Cele două intervenții sunt posibile deoarece Spitalul Județean din Timișoara a intrat în programul destinat acestui tip de interventii, operații hibride, program finanțat de CNAS./rcostea/vdraguta

RADOR – 3 octombrie