Guvernele român şi bulgar îşi propun să discute o serie de teme care interesează în mod real ambele ţări

Guvernele român şi bulgar s-au reunit, astăzi, la Varna, în cea de-a patra şedinţă de lucru comună. Pe agenda membrilor celor două cabinete figurează, între altele, cooperarea economică, infrastructura de transport şi cea energetică, dezvoltarea regională şi cooperare transfrontalieră.
Reporter: Petruţa Obrejan: Astăzi, la Varna, guvernele român şi bulgar îşi propun să discute împreună o serie de teme care interesează în mod real ambele ţări. Şi mă refer la cooperarea economică, transfrontalieră, la infrastructura de transport dar şi la cea energetică. Desigur, în atenţia miniştrilor, se vor afla şi subiecte legate de piaţa muncii, de afaceri interne şi nu în ultimul rând de dezvoltarea regională. În acest sens, premierul Mihai Tudose și ministrul interne, Carmen Dan, au participat alături de autorităţile bulgare, în această dimineaţă, şi la inaugurarea la Lipniţa-Kainargea,a unui nou punct de trecere a frontierei. De altfel, atât partea română cât şi cea bulgară, îşi propun accelerarea proiectelor privind două noi poduri peste Dunăre şi tot în acest spririt, premierul Mihai Tudose îi propunea omologului său bulgar conectarea capitalelor Bucureşti-Sofia şi Atena printr-o lunie feroviară rapidă de persoane. Şedinţa de guvern comună a început cu o întrevedere a celor doi premieri. Toate subiectele amintite fiind prezentate şi dezvoltate ulterior în cadrul celor două delegaţii. Un alt subiect care va fi abordat se referă la demersurile în vederea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, mai întâi de Bulgaria, în primul semestru al anului viitor şi un an mai târziu de România. La finalul şedinţei de la Varna, va fi semnată şi o declaraţie comună care va stabili principalele direcţii ale cooperării în plan bilateral, regional, european, euroatlantic şi internaţional. Tot la Varna, în această după amiază, în jurul orei 17:00 se va desfăşura şi o reuniune a premierilor din România, Bulgaria, Serbia şi Grecia./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie

*****

TRUD: Premierii Bulgariei şi României au inaugurat un nou punct de frontieră

Premierul Boiko Borisov şi omologul său român Mihai Tudose au inaugurat noul Punct de Control şi Trecere a Frontierei de la Kainargea-Lipniţa. „Îţi mulţumesc Mihai că eşti aici, mulţumesc pentru eforturile mari care au fost depuse pentru deschiderea acestui punct”, i s-a adresat Borisov omologului său român.
El a subliniat că speră ca acesta să nu fie ultimul punct pe care îl inaugurează împreună. Borisov a amintit că vor lua o decizie şi cu privire la un nou pod peste Dunăre.
Punctul de frontieră este construit pe un proiect finanţat cu 6 milioane de euro prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, administrat de Bucureşti. Partea bulgară a construit un drum de 17 km, care să facă legătura între teritoriul bulgar şi localitatea românească Lipniţa. Şoseaua bulgărească a avut însă două benzi, iar cea românească  patru, iar din cauza diferenţei de gabarit drumul a stat închis o lungă perioadă de timp.
În luna iulie, premierul Boiko Borisov a dezbătut deschiderea punctului de control cu omologul său român, Mihai Tudose, iar la şedinţa de guvern de săptămâna trecută de la Sofia, Guvernul bulgar a aprobat decizia cu privire la deschiderea PCTF Kainargea-Lipniţa, precum şi Memorandumul pentru începerea negocierilor pentru un al treilea pod peste Dunăre între Bulgaria şi România.Va exista un Punct de Control care va fi deservit împreună de poliţiştii de frontieră şi vameşi bulgari şi români.
În conformitate cu Regulamentul Parlamentului European, organele poliţiei de frontieră bulgare şi române urmează să efectueze un control comun la frontierele comune, în cadrul căruia persoanele şi mijloacele de transport care trec prin punctele terestre de frontieră urmează să fie oprite o singură dată, în vedere efecturării controlului la intrare şi ieşire.
Potrivit Acordului şi în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, tranzitul rutier la frontieră este construit pe teritoriul României, fiind prevăzute dotări pentru verificări de frontieră atât pentru organele de frontieră române, cât şi pentru cele bulgare.
După inaugurarea noului PCTF, Borisov şi omologul său român Mihai Tudose s-au îndreptat spre Alfatar, de unde cei doi s-au urcat într-un elicopter şi au zburat spre şedinţa comună de guvern de la Evskinograd./pmirela/fcostea

www.trud.bg – 3 octombrie